Friday, Jul 10, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Geography For Aspirants Know The Globe

Geography for aspirants: Know the globe…

Good knowledge on world and Indian geography is a must for competitive exams aspirants The practice questions focusing on World and Indian Geography will aid aspirants better prepare for the State government recruitment examinations. WORLD & INDIAN GEOGRAPHY: 1. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below: Assertion (A): […]

By Telangana Today
Published Date - 29 June 2022, 11:50 PM
Geography for aspirants: Know the globe…
whatsapp facebook twitter telegram

Good knowledge on world and Indian geography is a must for competitive exams aspirants

The practice questions focusing on World and Indian Geography will aid aspirants better prepare for the State government recruitment examinations.


WORLD & INDIAN GEOGRAPHY:

1. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below:
Assertion (A): Equatorial counter current is not found in the Indian ocean during summer season
Reason (R): During summer season south-west monsoon current is dominant in northern Indian Ocean
Codes:
a. Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
b. Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A
c. A is true, but R is false.
d. A is false, but R is true.
Ans: a

2. Consider the following statements:
1. The Earth does not move along its orbit at a constant rate
2. The Earth moves fastest at perihelion and slowest at aphelion
The above statements are true of which one of the following laws?
a. Kepler’s Second law
b. Newton’s Second law of motion
c. Ohm’s Law
d. Newton’s law of Gravitation
Ans: a

3. Match the following two lists and choose the correct answer from the codes given below:
List-I List -II
(Oceans) (Ridges)
A. Atlantic Ocean 1. Cocos Ridge
B. Pacific Ocean 2. Lomonosov Ridge
C. Indian Ocean 3. Dolphin ridge and challenge ridge
D. Arctic Ocean 4. South East Indian ridge
Codes:
A B C D
a. 2 4 1 3
b. 3 1 4 2
c. 1 2 3 4
d. 4 3 2 1
Ans: b

4. What is true about Nile?
1. Forms the largest delta of the world
2. The longest river of the world
3. Provides fertile soils and water for irrigation in a desert region
4. The most voluminous river
a. 1 and 2 b. 1 and 3
c. 2 and 3 d. 3 and 4
Ans: c

5. Which one of the following is called marine snowfall?
a. Fall of snowflakes on sea surface
b. Fall of hail on sea surface
c. Continuous fall of snow pellets on ocean floors
d. Continuous fall of tiny marine sediments on ocean floors
Ans: d

6. Consider the following statement(s) is/are related to the Eastern Ghats
I. It is a discontinuous range of mountains, which have been eroded and vivisected by the four major rivers of southern India, the Godavari, Mahanadi, Krishna, and Kaveri.
II. The Nilgiri hills in Tamil Nadu lie at the junction of the Eastern and Western Ghats.
Which of the above statement(s) is/are correct?
a. Only I b. Only II c. Both I and II d. Neither I nor II
Ans: c

7. Consider the following statement(s) is/are related to the Thar Desert
I. The desert continues into Pakistan as the Cholistan Desert
II. Most of the Thar Desert is situated in Rajasthan, covering 61% of its geographic area.
Which of the above statement(s) is/are correct?
a. Only I b. Only II c. Both I and II d. Neither I nor II
Ans: c

8. When the streams flow in different directions from a central peak or dome like structure, a pattern is developed which is called as:
a. Dendritic Drainage Pattern b. Trellis Drainage Pattern
c. Rectangular Drainage Pattern d. Radial Drainage Pattern
Ans: d

To be continued…
By K Aloke Kumar
Director,
Telangana State BC Study Circles

  • Follow Us :
  • Tags
  • aspirants
  • Geography
  • Practice questions
  • recruitment

Related News

  • SC refuses urgent listing of appeal in Madras HC PA recruitment case

    SC refuses urgent listing of appeal in Madras HC PA recruitment case

  • Crores of dreams shattered: Rahul Gandhi attacks centre on education issues

    Crores of dreams shattered: Rahul Gandhi attacks centre on education issues

  • Rahul Gandhi launches student campaign, slams paper leaks ahead of Kota convention

    Rahul Gandhi launches student campaign, slams paper leaks ahead of Kota convention

  • Four arrested in Bihar for selling fake NEET papers

    Four arrested in Bihar for selling fake NEET papers

Latest News

  • NASA astronaut Anil Menon to begin ISS mission on July 14

    11 mins ago
  • One pilgrim dies, four injured in separate Amarnath Yatra incidents

    30 mins ago
  • Hydrogen is the future of transport, says Nitin Gadkari

    46 mins ago
  • France beat Morocco 2-0 to enter FIFA World Cup semi-finals

    56 mins ago
  • Abhinandh PB, Bernadette Szocs lead Goa Challengers to winning start in UTT Season 7

    8 hours ago
  • FIFA WC 2026: Seventeen players risk semifinal suspension over yellow cards

    9 hours ago
  • Humpy, Divya and Vaishali to lead India’s challenge at 2026 Cairns Cup in Saint Louis

    9 hours ago
  • Shreyas Iyer’s unbeaten 80 lifts India to 158/7 against England in fourth T20I

    9 hours ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam