Friday, Jul 10, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Get A Hang Of The Human Body

Get a hang of the human body

Hyderabad: The study of life, living organisms, life cycles of various species of organisms, and the environments they live in — these broadly come under the biological sciences. From single cell organisms to well-developed species, everything comes under biology. Here are some sample questions to help you understand the basics of subject. 1. Choose the […]

By Telangana Today
Published Date - 23 June 2022, 11:15 PM
Get a hang of the human body
Representational Image.
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: The study of life, living organisms, life cycles of various species of organisms, and the environments they live in — these broadly come under the biological sciences. From single cell organisms to well-developed species, everything comes under biology.

Here are some sample questions to help you understand the basics of subject.


1. Choose the wrongly matched pair:
a. Isotropic band – Actin
b. Anisotrpic band – Myosin
c. Central part of I-Band – M-line
d. Central part of A-Band – H-zone
Ans: c

2. Sliding Filament theory can be best explained as:
a. When myofilaments slide pass each other actin filaments shorten while myosin filament do not shorten
b. Actin & myosin filaments shorten & slide pass each other
c. Actin & myosin filaments do not shorten but rather slide pass each other
d. When myofilaments slide pass each other, myosin filaments shorten while actin filaments do not shorten
Ans: c

3. Red muscle has:
a. Less Mitochondria
b. More Mitochondria
c. Less blood capillaries
d. More sarcoplasmic reticulum
Ans: b

4. select the correct matching of the type of the joint with the example in human skeletal system
Type of Joint Example
a. Gliding joint between carpals
b. Cartilaginous joint between frontal & parietal
c. Pivot joint between 3rd & 4th cervical vertebrae
d. Hinge joint between humerus and pectoral girdle
Ans: a

5. Which of the following statements are true for motor cortex?
A. It is located in the frontal lobe of cerebral cortex
B. It contains pyramidal cells
C. It is responsible for all visual functions
D. It is essential for our thought processes
E. It stimulates wakefulness
F. It regulates voluntary muscular movements
a. A, B, D, F
b. B, D, E, F
c. A, B, C, D
d. B, C, D, E
Ans: a

6. Which of the following region of the brain is incorrectly paired with its function?
a. Medulla oblongata – homeostatic control
b. Cerebellum – language comprehension
c. Corpus callosum – communication between the left & right cerebral cortices
d. Cerebrum – calculation & contemplation
Ans: b

7. Which group of cranial nerves control eyeball movements?
a. Optic, Abducens, Pathetic
b. Optic, Oculomotor, Trochlear
c. Oculomotor, Abducens, Auditory
d. Oculomotor, Abducens, Trochlear
Ans: d

8. Which one of the following statements is not correct?
a. Rhodopsin is the purplish red protein present in rods only
b. Retinal is the light absorbing portion of visual photopigments
c. In retina the rods have the photopigment rhodopsin while cones have three different photopigments
d. Retinal is a derivative of vitamin-C
Ans: d

9. The yellowish pigmented spot at the posterior pole of the human eye lateral to the bling spot is?
a. Crista
b. Saccule
c. Iris
d. Macula lutea
Ans: d

10. In mammalian eye, the ‘fovea’ is the centre of the visual field, where:
a. Only rods are present
b. The optic nerve leaves the eye
c. More rods than cones are found
d. High density of cones occur, but has no rods
Ans: d

11. Which one of the following is the functional unit of hearing?
a. Utricle
b. Organ of Zuckerkandl
c. Organ of Corti
d. Vestibular apparatus
Ans: c

12. The diurnal rhythms are regulated by
a. Adrenaline
b. Melatonin
c. Seratonin
d. Vasopressin
Ans: b

13. A chemical signal that has both endocrine & neural roles is
a. Cortisol
b. Melatonin
c. Calcitonin
d. Epinephrine
Ans: d

14. Prostaglandins are modified form of
a. Fatty acids
b. Amino acids
c. Nucleotides
d. Disaccharides
Ans: a

15. Atrial natriuretic factor is released by
a. Heart
b. Brain
c. Kidney
d. Pancreas
Ans: a

To be continued…

  • Follow Us :
  • Tags
  • Biological Sciences
  • Biology
  • environments
  • living organisms

Related News

  • Matics and Omics: Where Biology meets big data – A roadmap for Indian students in US universities

    Matics and Omics: Where Biology meets big data – A roadmap for Indian students in US universities

  • Keervani Kandala of UoH to join Yale University for MS in Public Health-Health Informatics

    Keervani Kandala of UoH to join Yale University for MS in Public Health-Health Informatics

  • Mahabubabad: Orientation programme for SSC students on new question paper pattern

    Mahabubabad: Orientation programme for SSC students on new question paper pattern

  • Find out how pineal and thyroid glands help us

    Find out how pineal and thyroid glands help us

Latest News

  • India notifies tariff quota process for UK vehicle imports under FTA

    34 mins ago
  • Cartoon Today on July 10, 2026

    39 mins ago
  • Rupee rises 15 paise against US dollar in early trade

    58 mins ago
  • Hyderabad Police transfers 30 inspectors in major reshuffle

    1 hour ago
  • Gujarat man arrested in Rs 1.55 crore digital arrest scam

    1 hour ago
  • WhatsApp submits response to Centre on proposed username feature

    1 hour ago
  • NASA astronaut Anil Menon to begin ISS mission on July 14

    2 hours ago
  • One pilgrim dies, four injured in separate Amarnath Yatra incidents

    2 hours ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam