Sunday, Oct 18, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Know About Irrigation System

Know about irrigation system

Hyderabad: These practice questions focusing irrigation will aid aspirants better prepare for the State government recruitment examinations. 1. Match the pair Land Use Type Percentage 1. Forest             A. 68.67 2. Culturable wasteland B. 6.86 3. Net area sown C. 1.68 Select the correct answer using the code given below: a. 1-A,2-B,3-C b. 1-B,2-C,3-A c. 1-C,2-A,3-B […]

By Telangana Today
Published Date - 29 July 2022, 11:39 PM
Know about irrigation system
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: These practice questions focusing irrigation will aid aspirants better prepare for the State government recruitment examinations.

1. Match the pair


Land Use Type Percentage

1. Forest             A. 68.67

2. Culturable wasteland B. 6.86

3. Net area sown C. 1.68

Select the correct answer using the code given below: a. 1-A,2-B,3-C b. 1-B,2-C,3-A

c. 1-C,2-A,3-B d. 1-B,2-A,3-C

Ans: b

2. The total volume of irrigation water required for a particular type of crop to mature is known as

a. Delta b. Duty of water c. Core depth d. Crop ratio

Ans: b

3. Vilas irrigation project is related with

a. Jhalawar b. Baran c. Bundi d. Churu

Ans: b

4. Read the following statements and choose the appropriate answer from the options given below:

1) Sprinkler irrigation is suitable to almost all types of crops

2) Sprinkler irrigation is usually not suitable for heavy clay soils

a. (1) is true, but (2) is not

b. (2) is true, but (1) is not

c. Both are true

d. Both are not true

Ans: c

5. Which of the following terminology is related with irrigation?

1. Delta 2. Crop period 3. Duty 4. Intensity of irrigation

a. 1,3,4 b. 1,3 c. 1,2,3 d. All of the above

Ans: a

6. Which of the following is the most critical state for irrigation in pulses?

a. Branching and pod formation b. Sowing and branching

c. Branching and flowering d. Sowing and pod formation

Ans: a

7. Sprinkler method of irrigation saves about —— of water

a. 10 to 15% b. 15 to 20% c. 30 to 40% d. 50%

Ans: c

8. Name of the devices used to measure the flow of water in an irrigation channel.

a. Weirs and notches

b. Notches and orifices

c. Parshall flumes and meter gates

d. All of the above

Ans: d

9. This system of irrigation supplies water to the plant equivalent to its consumptive use

a. Furrow irrigation system b. Flood irrigation system

c. Drip irrigation system d. Check – basin irrigation system

Ans: c

10. Consider the following statements on the Dudhwa National Park

1. The Dudhwa National Park is a national park in the Terai belt of marshy grasslands of northern Uttar Pradesh

2. It is part of the Dudhwa Tiger Reserve in the Kheri and Lakhimpur districts

3. It is located on the Indo–Nepal border

Select the correct answer using the codes given below:

a. 1and 2 only b. 2 and 3 only

c. 1and 3 only d. All of the above

Ans: d

11. Consider the following statements:

1. Mekedatu river project is disputed between Andhra Pradesh and Telangana 2. Mahadayi water dispute is between Goa and Karnataka

3. Vamsadhara river dispute is between Odisha and Andhra Pradesh Which of the above is/are correct?

a. Only 1 & 2 b. Only 2 & 3 c. Only 1 & 3 d. 1, 2 & 3

Ans: b

For more questions, visit the TS BC Study Circles Telegram group https://t.me/ Ukk7l_n7wJxmMjll.

To be continued…

By K Aloke Kumar

Director,

Telangana State BC Study Circles

Join Our Whatsapp Channel
  • Follow Us :
As preferred source
  • Tags
  • Irrigation
  • recruitment examinations
  • State government

Related News

  • Telangana farmers face paddy cultivation dilemma ahead of Yasangi season

    Telangana farmers face paddy cultivation dilemma ahead of Yasangi season

  • Three Kaleshwaram barrages may need Rs 2,500 crore for restoration

    Three Kaleshwaram barrages may need Rs 2,500 crore for restoration

  • Delay in permanent remedial measures of KB project irks farmers

    Delay in permanent remedial measures of KB project irks farmers

  • Discharge from Mettur Dam increases to 12,000 cusecs for Cauvery delta irrigation

    Discharge from Mettur Dam increases to 12,000 cusecs for Cauvery delta irrigation

Latest News

  • Fire at military base in Alberta: Canadian defence minister says fatalities, injuries reported

    1 minute ago
  • MMC, ASCI sign MoU to strengthen scientific solid waste management

    7 hours ago
  • Osmania University declares PG examination results for four faculties

    8 hours ago
  • Two youths drown in Kinnerasani canal in Kothagudem district

    8 hours ago
  • GHMC cancels Prajavani programme on October 19

    8 hours ago
  • Five arrested for robbing Rs 25 lakh during USDT cryptocurrency deal in Hyderabad

    8 hours ago
  • Rewind: UPI gets a price, and a pause

    8 hours ago
  • MLRIT celebrates Bathukamma with traditional dances, cultural programmes

    8 hours ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam

Telangana Today App