Friday, Jul 10, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Understanding The Species Around Us

Understanding the species around us

Hyderabad: The study of life, living organisms, life cycles of various species of organisms, and the environments they live in – these broadly come under the biological sciences. Here are some sample questions to help you understand the basics of biology. 1. Match the following & choose correct answer             […]

By Telangana Today
Published Date - 18 June 2022, 11:00 PM
Understanding the species around us
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: The study of life, living organisms, life cycles of various species of organisms, and the environments they live in – these broadly come under the biological sciences.

Here are some sample questions to help you understand the basics of biology.


1. Match the following & choose correct answer
                  List-I                                               List – II
a. Jim Corbett National Park                         i. Assam
b. Kaziranga National Park                            ii. Uttarakhand
c. Keoladeo Ghana National Park                iii. Rajasthan
d. KBR National Park                                     iv. Hyderabad
     a    b    c     d
1. ii      i     iii    iv
2. iii    i     ii     iv
3. iv    i     ii      iii
4.  i     ii    iii    iv
Ans: 1

2. Zoological Survey of India is located at
1. Kolkata
2. Bengaluru
3. New Delhi
4. Dehradun
Ans: 1

3. Which of the following is correctly matched with its particular taxonomic category?
1. Man-Primate-Family
2. Fishes-Pisces-Phylum
3. Triticum aestivum – Species
4. Mango-Sapindales – Class
Ans: 3

4. The species confined to a particular region and not found elsewhere is termed as
1. Keystone
2. Alien
3. Endemic
4. Rare
Ans: 3

5. Study the four statements (A-D) given below and select the two correct ones out of them
a. Definition of biological species was given by Ernst Mayr
b. Photoperiod does not affect reproduction in plants
c. Binomial nomenclature system was given by RH Whittaker
d. In unicellular organisms, reproduction is synonymous with growth
The two correct statements are
1. a & b
2. a & d
3. b & c
4. c & d
Ans: 2

6. Which of the following statement(s) about taxonomical aids is/are true:
a. Keys are used to identify plants and animals based on similarities and dissimilarities
b. Flora contains the account of habitat and distribution of plants in a given area
c. Flora provide an index to the plant species found in a particular area
d. Monographs provide information for identifying the species found in an area
1. a & b only
2. a, b & c only
3. a & d only
4. a only
Ans: 2

7. The largest collection of herbarium in India is
1. Central National Herbarium, Kolkata
2. Southern Circle Herbarium, Coimbatore
3. Central Circle Herbarium, Allahabad
4. Blatter Herbarium, Mumbai
Ans: 1

8. The most important threat to biodiversity is
1. Overexploitation
2. Habitat loss and fragmentation
3. Invasion of alien species
4. Co-extinction
Ans: 2

9. Match the storage products listed under Column-I with the organisms given under Column-II. Choose the appropriate option from the given choices:
Column-I                                    Column- II
a. Glycogen                                     i. Sargassum
b. Pyrenoids                                   ii. Nostoc
c. Lamminarin & Mannitol         iii. Polysiphonia
d. Floridean starch                       iv. Spirogyra
v. Agaricus
Answer codes:
1. a-v, b-iv, c-i, d-iii
2. a-iv, b-i, c-v, d-ii
3. a-iii, b-ii, c-iv, d-i
4. a-i, b-iii, c-ii, d-iv
Ans: 1

10. Two related but geographically isolated species are known as
a. Sibling species
b. Sympatric species
c. Allopatric species
d. Taxonomic species
Ans: c

11. Which of the following is/are wrongly matched?
a. Sri Lanka crow – corvus splendens protegatus
b. Myanmar crow – corvus splendens insolens
c. Indian crow – corvus splendens splendens
d. None
Ans: d

12. Statement-1 (S1): Organisms interact with surroundings through energy exchange
Statement-2 (S2): Energy transactions in environment is guided by lows of theromodynamics
a. Both (S1)&(s2) are correct & (S2) is the correct explanation of (S1)
b. Both (S1) & (S2) are correct & (S2) is not the correct explanation of (S1)
c. Both (S1) & (S2) are false
d. (S1) is true but (S2) is false
Ans: a

  • Follow Us :
  • Tags
  • Biological Sciences
  • Biology
  • environments
  • living organisms

Related News

  • Matics and Omics: Where Biology meets big data – A roadmap for Indian students in US universities

    Matics and Omics: Where Biology meets big data – A roadmap for Indian students in US universities

  • Keervani Kandala of UoH to join Yale University for MS in Public Health-Health Informatics

    Keervani Kandala of UoH to join Yale University for MS in Public Health-Health Informatics

  • Mahabubabad: Orientation programme for SSC students on new question paper pattern

    Mahabubabad: Orientation programme for SSC students on new question paper pattern

  • Find out how pineal and thyroid glands help us

    Find out how pineal and thyroid glands help us

Latest News

  • NASA astronaut Anil Menon to begin ISS mission on July 14

    11 mins ago
  • One pilgrim dies, four injured in separate Amarnath Yatra incidents

    30 mins ago
  • Hydrogen is the future of transport, says Nitin Gadkari

    46 mins ago
  • France beat Morocco 2-0 to enter FIFA World Cup semi-finals

    56 mins ago
  • Abhinandh PB, Bernadette Szocs lead Goa Challengers to winning start in UTT Season 7

    8 hours ago
  • FIFA WC 2026: Seventeen players risk semifinal suspension over yellow cards

    9 hours ago
  • Humpy, Divya and Vaishali to lead India’s challenge at 2026 Cairns Cup in Saint Louis

    9 hours ago
  • Shreyas Iyer’s unbeaten 80 lifts India to 158/7 against England in fourth T20I

    9 hours ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam