Friday, Jul 10, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Did You Know These Interesting Facts About Biological Sciences

Did you know these interesting facts about biological sciences?

1. The body cells is cockroach discharge their nitrogenous waste in the haemolymph mainly in the form of 1. Urea 2. Ammonia 3. Potassium urate 4. Calcium carbonate Ans. 3 2. The chitinous exoskeleton of arthropods is formed by the polymerisation of: 1. Keratin sulphate& chondroitin sulphate 2. N-acetyl glucosamine 3. D-glucosamine 4. Lipoglycans Ans. […]

By Telangana Today
Published Date - 8 June 2022, 11:15 PM
Did you know these interesting facts about biological sciences?
whatsapp facebook twitter telegram

1. The body cells is cockroach discharge their nitrogenous waste in the haemolymph mainly in the form of
1. Urea
2. Ammonia
3. Potassium urate
4. Calcium carbonate
Ans. 3

2. The chitinous exoskeleton of arthropods is formed by the polymerisation of:
1. Keratin sulphate& chondroitin sulphate
2. N-acetyl glucosamine
3. D-glucosamine
4. Lipoglycans
Ans. 2


3. Arrange the following echinoderms belong to the classes crinoidea, echinoidea, holothuroidea & ophiuroidea respectively in a sequence
a. Synapta
b. Neometra
c. Clypeaster
d. Ophiothrix

1. d-a-c-b
2. a-b-c-d
3. c-a-d-b
4. b-c-a-d
Ans. 4

4. Read the statements regarding echinoderms & choose the correct option
a. All are marine with organ system level of organisation
b. Adults are bilaterally symmetrical
c. They are dioecious
d. Fertilisation is internal & indirect development is observed
e. Triploblastic & acoelomate animals

1. (a) & (c) are correct
2. (e ) alone is correct
3. (a), (c ) & (e ) are correct
4. (a) & (e ) are correct
Ans. 1

5. Common character of all vertebrates without exception is
1. Body divided into head, trunk, & tail
2. Two pairs of limbs
3. Exo skeleton
4. Presence of skull
Ans. 4

6. A jawless fish, which lays egg in fresh water & whose ammocoetes larvae after metamorphosis return to ocean is
1. Entatretus
2. Myxine
3. Neomyxidae
4. Petromyzon
Ans. 4

7. Choose the correct statement
1. All mammals are viviparous
2. All reptiles have a three-chambered heart
3. All pisces have gills covered by an operculum
4. All cyclostomes do not possess jaws & paired fins
Ans. 4

8. The number of digits in the limb used for walking by reptiles are
1. 4
2. 2
3. 5
4. 6
Ans. 3

9. Which one of the following group of animals is homeothermic
1. Birds
2. Fishes
3. Reptiles
4. Amphibians
Ans. 1

10. Who has opposable thumb?
1. Platypus
2. Kangaroo
3. Mole
4. Lemur
Ans. 4

11. Which of the following animals is not viviparous
1. Whale
2. Elephant
3. Platypus
4. Flying fox(bat)
Ans. 3

12. In hemichordates buccal diverticulum extends into the
1. Pharynx
2. Proboscis
3. Trunk
4. Ventral ridge
Ans. 2

13. Match the items of both columns correctly
Column-I Column-II
a. Echeneis i. sea horse
b. Betta splendens ii. Angel fish
c. ptero phyllum iii suckur fish
d. hippocampus iv saimese fighting fish
The correct match is
a b c d
1. ii i iv iii
2. iii iv ii i
3. iii ii i iv
4. iii i iv i
Ans. 2

14. Birds are glorified reptiles because the birds evolved from the reptiles and also they share these characters with reptiles
1. Poikilothermic, anamniotic eggs, & epidermal exoskeleton
2. Poikilothermic, amniotic eggs, & epidermal exoskeleton
3. Homoeothermic, amniotic eggs, & dermal exoskeleton
4. Epidermal exoskeleton, amniotic eggs, & uriocotelism
Ans. 4

15. Assertion(A): Mammals have a relatively large brain when compared to that of other animals in relation to body size
Reason (R ): Number of optic lobes is four in the mammals & two in other vertebrates
1. Both (A)& (R ) are true, (R ) is correct explanation of (A )
2. Both (A) & (R ) are true, (R ) is not the correct explanation of (A)
3. Only (A ) is true, (R ) is false
4. Neither (A) nor (R ) is true
Ans. 2

16. The sound producing organ in mammals is
1. Glottis
2. Syrinx
3. Larynx
4. Pharynx
Ans. 3

17. Snakes are placed in the order squamata along with
1. Chelonians
2. Sphenodon
3. Crocodiles
4. Lizards
Ans. 4

18. The number of cranial nerves in the reptiles (except snakes) is
1. 8 pairs
2. 10 pairs
3. 12 pairs
4. 20 pairs
Ans. 3

19. Largest living invertebrate is
1. Loligo
2. Sepia
3. Octobus
4. Architeuthis
Ans. 4

To be continued …

  • Follow Us :
  • Tags
  • Biological Sciences
  • Cockroach
  • reptiles
  • vertebrates

Related News

  • Stubble fires leave trail of death and environmental damage in Telangana

    Stubble fires leave trail of death and environmental damage in Telangana

  • Rewind: Crocs are crawling back

    Rewind: Crocs are crawling back

  • In a decade, Hyd-based Friends of Snakes Society rescued over 75,000 reptiles

    In a decade, Hyd-based Friends of Snakes Society rescued over 75,000 reptiles

  • SPDCL to replace metal clamps with FRP to avoid power outages caused by reptiles

    SPDCL to replace metal clamps with FRP to avoid power outages caused by reptiles

Latest News

  • NASA astronaut Anil Menon to begin ISS mission on July 14

    11 mins ago
  • One pilgrim dies, four injured in separate Amarnath Yatra incidents

    30 mins ago
  • Hydrogen is the future of transport, says Nitin Gadkari

    46 mins ago
  • France beat Morocco 2-0 to enter FIFA World Cup semi-finals

    56 mins ago
  • Abhinandh PB, Bernadette Szocs lead Goa Challengers to winning start in UTT Season 7

    8 hours ago
  • FIFA WC 2026: Seventeen players risk semifinal suspension over yellow cards

    9 hours ago
  • Humpy, Divya and Vaishali to lead India’s challenge at 2026 Cairns Cup in Saint Louis

    9 hours ago
  • Shreyas Iyer’s unbeaten 80 lifts India to 158/7 against England in fourth T20I

    9 hours ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam