Sunday, Oct 18, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Know Telanganas Geography Well For Recruitment Exams

Know Telangana’s geography well for recruitment exams

Hyderabad: This article will help you deal with questions related to Telangana State in the upcoming government recruitment exams. Here are a few sample questions on Telangana Geography that you can practice. 1. Vemulawada, famous as “Dhakshina kaasi” is located in which district ? a) Warangal b) Hanumakonda c) Rajanna – Sircilla d) Karimnagar Ans: […]

By Telangana Today
Published Date - 17 June 2022, 11:30 PM
Know Telangana’s geography well for recruitment exams
Scroll paintings.
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: This article will help you deal with questions related to Telangana State in the upcoming government recruitment exams. Here are a few sample questions on Telangana Geography that you can practice.

1. Vemulawada, famous as “Dhakshina kaasi” is located in which district ?
a) Warangal
b) Hanumakonda
c) Rajanna – Sircilla
d) Karimnagar
Ans: c


2. Which of these places is famous for scroll paintings?
a. Pembarthi
b. Cheryala
c. Chandur
d. Karimnagar
Ans: b

3. Who built the Bhuvanagiri fort?
a) Kakatiya Prathaparudra
b) Chalukya Thribhuvanamalla Vikramadithya
c) Asaf Jahi Nizam Ali khan
d) None of the above
Ans: b

4. Erstwhile Musi river is also called as…………?
a) Manchinadi
b) Muchukunda
c) Musikumda
d) None of the above

Ans: b

5. Where was aleolithic era’s rock paintings founded in Telangana ?
a) Mallur
b) Ramappa
c) Pandavulagutta
d) None of the above
Ans: c

6. According to AP Reorganisation Act, how many mandals transferred from Telangana to Andhra Pradesh?
a) 15 Mandals
b) 5 Mandals
c) 7 Mandals
d) 20 Mandals
Ans: c

7. Where is Jail Museum located in Telangana?
a) Sangareddy
b) Nizamabad
c) Rangareddy
d) Vikarabad
Ans: a

8. Where is Jharasangam located in Telangana?
a) Yellareddy
b) Narayanakhed
c) Sangareddy
d) Zaheerabad
Ans: d

9. Jella Cheruvu is also known as?
a) Chinna Tirupathi
b) Second Annavaram
c) Shaktipeetam
d) None of the above
Ans: a

10. Where was textile park started in Rajanna Sircilla district?
a) Sircilla town b) Baddenapally
c) a and b d) None of the above
Ans: c

To be continued…

By

Join Our Whatsapp Channel
  • Follow Us :
As preferred source
  • Tags
  • Geography
  • questions
  • Recruitment exams
  • Telangana

Related News

  • Anet Salomi Castilino tops National Qualifier with highest dressage score

    Anet Salomi Castilino tops National Qualifier with highest dressage score

  • Paddy worth Rs.9.68 crore missing from Nagarkurnool rice mill

    Paddy worth Rs.9.68 crore missing from Nagarkurnool rice mill

  • KTR alleges Rs 3,000-crore coal import scam, seeks white paper on power crisis

    KTR alleges Rs 3,000-crore coal import scam, seeks white paper on power crisis

  • Seven arrested for illegal transportation of explosives in Adilabad

    Seven arrested for illegal transportation of explosives in Adilabad

Latest News

  • MYTA celebrates 13th Grand Bathukamma in Malaysia

    34 seconds ago
  • Fire breaks out at anti-drone equipment manufacturing firm in Madhapur

    4 minutes ago
  • VAA to hold junior athletics selection trials in Visakhapatnam on October 24

    5 minutes ago
  • Adibatla police registered a case against MVSR College management after Dandiya event tragedy

    7 minutes ago
  • Hyderabad water supply: HMWSSB plans 10 MGD Manjeera cut from December

    16 minutes ago
  • Jagan calls for changes to Election Commissioner appointment law

    19 minutes ago
  • DP World links India Championship and Tour partnerships through 2035

    22 minutes ago
  • BRS Minority Cell demands clearance of pending Kalyana Lakshmi and Shaadi Mubarak applications

    27 minutes ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam

Telangana Today App