Thursday, Jul 9, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Telangana And Its Irrigation Projects

Telangana and its irrigation projects

Hyderabad: Aspirants need to understand all about irrigation facilities and systems in the State, and how they impact growth These practice questions focusing on Telangana and irrigation will aid aspirants better prepare for the State government recruitment examinations. 1. Charminar paper mill was established in which district? a) Bhadradri Kothagudem b) Medak c) Sanga Reddy […]

By Telangana Today
Published Date - 28 July 2022, 11:08 PM
Telangana and its irrigation projects
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: Aspirants need to understand all about irrigation facilities and systems in the State, and how they impact growth
These practice questions focusing on Telangana and irrigation will aid aspirants better prepare for the State government recruitment examinations.
1. Charminar paper mill was established in which district?

a) Bhadradri Kothagudem


b) Medak
c) Sanga Reddy

d) Kumram Bheem
Ans: c
Explanation: Paper industry requires teak, coal, water and power which are available in Kumram Bheem, Bhadradri-Kothagudem and Sangareddy districts. Charminar paper mill was established at Muthangi in Sangareddy district.

2. Rayon industry is located in which district of Telangana?
a) Peddapalli–Ramagundam

b) Eturunagaram-Mulugu
c) Kamalapur-Jayashankar Bhupalapally
d) Palvancha-Bhadradri Kothagudem

Ans: b

Explanation: Established in the year 1970, the rayon industry is located in Eturunagaram of Mulugu district. Rayon is a semi-synthetic fibre, made from natural sources of regenerated cellulose, such as wood and related agricultural products. It has the same molecular structure as cellulose, also called viscose. Many types and grades of viscose fibres and films exist. Some imitate the feel and texture of natural fibres such as silk, wool, cotton, and linen.
3. Where is Textile Park started in Rajanna Sircilla district?
a) Sircilla town
b) Baddenapally
c) a and b

d) None of the above

Ans: c

Explanation: The Textile Park in Telangana is started in Sircilla town and it is located in Baddenapally about 5kms from Sircilla district centre. The park is an excellent opportunity to glean the history of weaving and showcases various different models of looms. The importance of Sircilla lies in its claim to being a well-known textile producer in Telangana.
4. Consider the following irrigation projects with their water sharing States?
1. Kaleshwaram lift irrigation project – Telangana and Andhra Pradesh
2. Ghataprabha River project – Karnataka and Maharashtra

3. Mayurakshi irrigation project – Jharkhand and West Bengal

Which of the above is / are correctly matched

a. Only 1 & 2 b. Only 2 & 3 c. Only 1 & 3 d. Only 3

Ans: d

5. Channel of canal where water flows under the influence of gravity is called…
a. Lift channel
b. Command area

c. Warabandi system

d. Flow channel
Ans: d
6. Who conceived the idea of the Indira Gandhi Canal Project?

a. Mohanlal Sukhadia

b. Jawaharalal Nehru

c. Jainarayan Vyas

d. Kanwar Sain

Ans: d
7. Munak Canal, which is situated in Harayana, originates from which district?

a. Sonipat b. Karnal c. Panipat d. Hisar

Ans: b
8. The district of Ambala is dependent for irrigation on?

a. Tubewells b. Canal c. Rainfall d. Multi channels

Ans: b

9. The Harayana Canal and Drainage Act for providing all the water irrigation services was passed in which year?
a. 1970 b. 1971 c. 1972 d. 1974
Ans: d
10. Arable land in the irrigated zones of India is becoming saline because of
a. Overuse of pesticides
b. Heavy rainfall
c. Over-irrigation
d. Over-grazing
Ans: c
11. The Kaleshwaram Lift Irrigation Project or KLIP is a multi-purpose irrigation project in the State of
a. Telangana b. Kerala c. Madhya Pradesh d. West Bengal
Ans: a
12. Critical growth stage for irrigation in soya bean crop

a. Early seedling, flowering, pod formation

b. Flowering, branching

c. Pod development, nodule formation

d. Root development, flowering, pod formation

Ans: a

13. Which method of irrigation is useful for sandy soils and shallow lands where land levelling is not possible?
a. Sub-surface irrigation
b. Drip irrigation
c. Sprinkler irrigation
d. Surface irrigation
Ans: c
For more questions, visit the TS BC Study Circles Telegram group https://t.me/ Ukk7l_n7wJxmMjll .
To be continued…
By K Aloke Kumar

Director,
Telangana State BC Study Circles

  • Follow Us :
  • Tags
  • Charminar
  • Irrigation Projects
  • Telangana

Related News

  • KT Rama Rao slams Congress over Godavari floodwater management

    KT Rama Rao slams Congress over Godavari floodwater management

  • Telangana to host Khelo India Youth Games 2026 in November

    Telangana to host Khelo India Youth Games 2026 in November

  • Telangana secures spot in World Bank’s upper-middle-income bracket

    Telangana secures spot in World Bank’s upper-middle-income bracket

  • BRS shifts into aggressive mode

    BRS shifts into aggressive mode

Latest News

  • Modi meets Australia’s Governor-General Sam Mostyn after adopting landmark defense declaration

    6 mins ago
  • Over 30,000 gather for Modi’s ‘Melbourne meets Modi’ address at Marvel stadium

    10 mins ago
  • FIFA World Cup knockouts are where heroes are made, says Robbie Fowler

    12 mins ago
  • Rajasthan judges conduct surprise street inspections on luxury buses, seize nine vehicles over safety lapses

    17 mins ago
  • Modi meets Australia Governor-General, hails outcomes of annual summit

    21 mins ago
  • Congress demands white paper on Sardar Sarovar settlement, accuses Madhya Pradesh CM of bypassing cabinet

    22 mins ago
  • Strong winds to persist as IMD forecasts reduced rainfall in Telangana

    29 mins ago
  • Ashok Gehlot slams BJP as Rajasthan school enrolment drops by 8.4 lakh

    32 mins ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam