Friday, Jul 10, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Test Your Knowledge On Telanganas History And Culture

Test your knowledge on Telangana’s history and culture

Hyderabad: This article will help you deal with the current affairs section better. Here are a few sample questions on Telangana History and Culture that can be asked in the upcoming public recruitment examinations. 1. Who had the titles ‘Kavibramha’ and ‘Ubhaya Kavi Mitra’? A. Nannaya B. Tikkana C. Errana D. Rudra deva Ans: B […]

By Telangana Today
Published Date - 6 June 2022, 11:27 PM
Test your knowledge on Telangana’s history and culture
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: This article will help you deal with the current affairs section better. Here are a few sample questions on Telangana History and Culture that can be asked in the upcoming public recruitment examinations.

1. Who had the titles ‘Kavibramha’ and ‘Ubhaya Kavi Mitra’?


A. Nannaya B. Tikkana
C. Errana D. Rudra deva

Ans: B

2. Match List-I with List- II. Find the correct answer.
List-I List-II
A) Brihatkatha 1.Gunadhya
B) Kathantaravya Karanam 2.Sharva varma

C) Gadha Saptasati 3. Kutuhala
D) Leelavati Parinayam 4.Hala

A B C D
A. 1 2 3 4
B. 1 2 4 3
C. 2 1 4 3
D. 2 1 3 4
Ans: B
3. The first dhoomdham was organised in the year

A. 2002 B. 2003 C. 2004 D. 2005

Ans: A

4. Hindu temples construction started during the period of
A. Satavahanas B. Ikshvakas
C. Vishnu kundins D. Kakatiyas

Ans: B
5. Lechi Nilichina Telangana was a collection of selected articles written by
A. Allam Naryaana
B. Pittala Ravinder

C. Nellutla Venugopal
D. Manikonda Veda Kumar

Ans: C
6. Which one of the following forts is also known as Shamghar Fort?

A. Nirmal Fort B. Golkonda Fort

C. Elaganda Fort D. Bhuvanagiri Fort

Ans: A

7. Match List I (books] with List (authors)
List I (books) List II (authors)
A. Telangana Rashtrodhyamalu 1.Inukondi Tirumali
B Telangana Charitra 2.BS Ramulu

C. Tiragabadda Telangana 3. Aadhiraju Venkateshwar Rao
D. Telangana Udyamamlo Naksalitla Patra 4.Dr. Sunkireddy Narayana Reddy

Code:
A. 3 4 1 2

B. 4 3 1 2

C. 3 4 2 1

D. 2 1 4 3

Ans: A

8. Which of the following university gave admissions to the expelled students from Osmania University during the of Vandemataram movement?

A. Andhra University B. Benaras University

C. Nagpur University D. Madras University

Ans: C

9. Who had the title of ‘Abinava Dandi’?
A. Tikkana B. Gona Buddha Reddy

C. Nannaya D. Ketana
Ans: C

10. Anjumen-e-maref was organised by
A. Mulla Abdul Qayyum
B. Maqdoom Moinuddin

C Miskeen ali
D. Abdul Kasim

Ans: A

By K Aloke Kumar

Director,

TS BC Employability Skill Development & Training Centre

  • Follow Us :
  • Tags
  • Telangana

Related News

  • Telangana retired engineers say Kannepalli pumps can be operated, offer voluntary services

    Telangana retired engineers say Kannepalli pumps can be operated, offer voluntary services

  • KT Rama Rao slams Congress over Godavari floodwater management

    KT Rama Rao slams Congress over Godavari floodwater management

  • Telangana to host Khelo India Youth Games 2026 in November

    Telangana to host Khelo India Youth Games 2026 in November

  • Telangana secures spot in World Bank’s upper-middle-income bracket

    Telangana secures spot in World Bank’s upper-middle-income bracket

Latest News

  • China braces for powerful typhoon after week of deadly storms

    4 mins ago
  • Actress Sharmiela Mandre to marry producer Sudhan Sundaram in Jaipur on July 12

    4 mins ago
  • Aamir Khan to back film on Silkyara tunnel rescue with Kabir Khan as director

    17 mins ago
  • Kothagudem village auctions single belt shop to curb illegal liquor sales

    6 mins ago
  • Thieves steal hundi with over Rs 1 lakh from Siddipet temple

    7 mins ago
  • Delighted to witness youngsters play cricket, Kabaddi at MCG: PM Modi

    32 mins ago
  • Cyber fraudster posing as ACB officer dupes Siddipet revenue inspector of Rs 96,000

    8 mins ago
  • European Parliament passes resolution against abduction, forced conversion of minority girls in Pakistan

    34 mins ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam