Saturday, Jul 11, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Test Your Knowledge On Biological Sciences 2

Test your knowledge on biological sciences

Q. select correct combination of statements for lymph 1. It helps to maintain fluid balance of the body 2. It is contained in lymphatic vessels & lymphatic organs in mammals 3. It is derived from tissue fluid 4. It contains less antibodies than plasma 5. It flows in both directions 6. It helps to conserve […]

By Telangana Today
Published Date - 22 June 2022, 11:48 PM
Test your knowledge on biological sciences
whatsapp facebook twitter telegram

Q. select correct combination of statements for lymph
1. It helps to maintain fluid balance of the body
2. It is contained in lymphatic vessels & lymphatic organs in mammals
3. It is derived from tissue fluid
4. It contains less antibodies than plasma
5. It flows in both directions
6. It helps to conserve proteins & remove bacteria
a. 1, 2, 3, 5
b. 2, 3, 4, 6
c. 1, 4, 5, 6
d. 3, 4, 5, 6
Ans: b

2. The T-Wave in an ECG represents
a. Beginning of systole
b. Depolarisation of ventricles
c. Electrical excitation of atria
d. Return of the ventricles from excited state
Bd


3. Proximal convoluted tubule of nephron is responsible for
a. Filtration of blood
b. Reabsorption of salts only
c. Maintenance of glomerular filtration rate
d. Selective reabsorption of glucose, amino acid, Nacl & water
Ans: d

4. The following is/are removed during haemodialysis
a. Urea
b. Glucose
c. Amino acids
d. All of these
Ans: a

5. All of the following animals are ureotelic, except:
a. Snake
b. Frog
c. Turtle
d. Toad
Ans: a

6. Human urine is usually acidic because:
a. The sodium transporter exchanges one hydrogen ion for each sodium ion in peritubular capillaries
b. Potassium & sodium exchange and generate acidity
c. Hydrogen ions are actively secreted into the filtrate
d. Excreted plasma proteins are acidic
Ans: c

7. The U-Shaped bone present at the base of the buccal cavity is:
a. Hyoid
b. Malleus
c. Zygomatic
d. Ethmoid
Ans: a

8. Choose the wrongly matched pair
a. Isotropic Band – Actin
b. Anisotrpic Band – Myosin
c. Central part of I-Band – M-line
d. Central part of A-Band – H-zone
Ans: d

9. Sliding Filament Theory can be best explained as:
a. When myofilaments slide pass each other, actin filaments shorten while myosin filament do not shorten
b. Actin & Myosin filaments shorten & slide pass each other
c. Actin & myosin filaments do not shorten but rather slide pass each other
d. When myofilaments slide pass each other, myosin filaments shorten while actin filaments do not shorten
Ans: c

To be continued …

  • Follow Us :
  • Tags
  • Biology
  • govt exams
  • lymph
  • recruitment

Related News

  • SC refuses urgent listing of appeal in Madras HC PA recruitment case

    SC refuses urgent listing of appeal in Madras HC PA recruitment case

  • Crores of dreams shattered: Rahul Gandhi attacks centre on education issues

    Crores of dreams shattered: Rahul Gandhi attacks centre on education issues

  • Rahul Gandhi launches student campaign, slams paper leaks ahead of Kota convention

    Rahul Gandhi launches student campaign, slams paper leaks ahead of Kota convention

  • Police arrest fourth accused in alleged sex racket case in Kerala

    Police arrest fourth accused in alleged sex racket case in Kerala

Latest News

  • Shabad SI suspended after six killings in Daivalaguda

    4 mins ago
  • Revanth alleges retired engineers backed BRS in Kaleshwaram controversy

    24 mins ago
  • Hyderabad tanker bookings surge; 12,500 apartments depend on HMWSSB this year

    24 mins ago
  • Police deployed as kin refuse bodies of Shabad murder victims

    39 mins ago
  • Telangana now a hub for POCSO cases, alleges RS Praveen Kumar

    52 mins ago
  • Veteran playback singer S Janaki passes away aged 88

    1 hour ago
  • Three Andhra tourists killed, two hospitalised in Vietnam boat mishap

    1 hour ago
  • Revanth Reddy rules out operating Kannepalli pump house, cites NDSA

    2 hours ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam