Sunday, Oct 18, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Try Your Hand At Telangana History And Policies With These Questions

Try your hand at Telangana history and policies with these questions

Hyderabad: This article will help you deal with questions related to Telangana State in the upcoming government recruitment exams. Here are a few sample questions on Telangana History and Culture, Policies that you can practice. Telangana History and Culture 1. The Buddhist centre which proved that Vishnukundins also patronised Buddhism in Telangana: a) Peddabankur b) […]

By Telangana Today
Published Date - 19 June 2022, 11:30 PM
Try your hand at Telangana history and policies with these questions
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: This article will help you deal with questions related to Telangana State in the upcoming government recruitment exams. Here are a few sample questions on Telangana History and Culture, Policies that you can practice.

Telangana History and Culture


1. The Buddhist centre which proved that Vishnukundins also patronised Buddhism in Telangana:
a) Peddabankur b) Kotilingala
c) Nelakondapalli d) Dhulikatta
Ans: c

2. What is the capital of Ikshuvakus?
a) Nagarjunakonda b) Vijayapuri
c) Amaravati d) Sri Parvatham
Ans: b

3. Which is the ultimate goal of education in Jainism?
a) Non-violence b) Renunciation
c) Moksha d) Voluntary promotion of human welfare
Ans: c

4. The second capital of Satavahanas is?
a) Kotilingala b) Dhanyakataka
c) Pratishthanapura (Paithan) d) Vijayapuri
Ans: c

5. ‘Gatha Saptasati’ is written by?
a) Satakarni b) Pulomavi-I
c) Krishna d) Hala
Ans: d

6. ‘Dagakoru Badaakoru Razaakaaru Poshakudu’ was a poem written by?
a) Kaloji Narayana Rao b) Daasarathi Krishnamacharyulu
c) Raavi Narayana Reddy d) Tripuraneni Veeraswami
Ans: b

7. Manjeera Rachayitala Sangham was established by
a) Nandini Sidda Reddy b) Varavara Rao
c) Kaloji Narayana Rao d) Daasarathi Krishnamacharyulu
Answer: a

8. Who authored the song ‘Amara Veerulara Meeku Vandanam’?
a) Dasaraju Rama Rao b) Lokender c) Shanigaram Babji d) Ande Sri
Ans: c

9. Which district of Telangana is number one in population and area?
a) Nalgonda b) Rangareddy
c) Mahbubnagar d) Nizamabad
Ans: c

10. Andhra Pradesh was bifurcated into two States viz. Telangana and Andhra Pradesh. In the bifurcation process, which among the following was/were changed?
1. First schedule of the Constitution of India
2. Fourth schedule of the Constitution of India
3. Representation of the People Act, 1950
Select the correct option from the codes given below:
a) Only1 & 2
b) Only 2 & 3
c) Only1 & 3
d) 1, 2 & 3
Ans: d

 

Telangana Policies

1. The T-PRIDE (Telangana State Programme for Incubation of Dalit Entrepreneur) is targeted at?
a) Entrepreneurs of SCs
b) Entrepreneurs of STs
c) Entrepreneurs of Backward Castes
d) 1 and 2
Ans: d

2. T-Sat programme was started in Telangana in the place of Mana TV. Which channel airs T-Sat programmes?
a) T-Sat Vidya b) T-Sat Nipuna c) 1 and 2 d) T-Sat Telangana
Ans: c

3. Which among the following is correct regarding Telangana drinking water policy and Mission Bhagiratha?
1. The Mission Bhagiratha pillion was built with a height of 66 feet and a Kalash at the top and Bathukamma decoration.
2. The State Rural Water Supply and Sewerage board (RWS&S) formulated the scheme, investigation and estimations.
3. Work under the scheme is being supervised by the central Miniratna organisation, WAP-CVS limited.
4. 98% of the water supply and distribution are done through gravity system.
a) 1, 2, 3, 4 b) 2, 3, 4 c) 1, 2 d) 2, 4
Ans: a

To be continued…

Join Our Whatsapp Channel
  • Follow Us :
As preferred source
  • Tags
  • history
  • policies
  • Recruitment exams
  • Telangana

Related News

  • Anet Salomi Castilino tops National Qualifier with highest dressage score

    Anet Salomi Castilino tops National Qualifier with highest dressage score

  • Paddy worth Rs.9.68 crore missing from Nagarkurnool rice mill

    Paddy worth Rs.9.68 crore missing from Nagarkurnool rice mill

  • KTR alleges Rs 3,000-crore coal import scam, seeks white paper on power crisis

    KTR alleges Rs 3,000-crore coal import scam, seeks white paper on power crisis

  • Seven arrested for illegal transportation of explosives in Adilabad

    Seven arrested for illegal transportation of explosives in Adilabad

Latest News

  • MYTA celebrates 13th Grand Bathukamma in Malaysia

    1 minute ago
  • Fire breaks out at anti-drone equipment manufacturing firm in Madhapur

    5 minutes ago
  • VAA to hold junior athletics selection trials in Visakhapatnam on October 24

    6 minutes ago
  • Adibatla police registered a case against MVSR College management after Dandiya event tragedy

    8 minutes ago
  • Hyderabad water supply: HMWSSB plans 10 MGD Manjeera cut from December

    17 minutes ago
  • Jagan calls for changes to Election Commissioner appointment law

    20 minutes ago
  • DP World links India Championship and Tour partnerships through 2035

    23 minutes ago
  • BRS Minority Cell demands clearance of pending Kalyana Lakshmi and Shaadi Mubarak applications

    28 minutes ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam

Telangana Today App