Wednesday, Sep 30, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Find The Average Of These Problems

Find the average of these problems

Hyderabad: This article is in continuation to the last article on arithmetic that will aid you in your preparation for government recruitment exams. Here are some examples along with solutions on the Average topic. Examples: 1. Find the average of first 15 whole numbers a) 7 b) 8 c) 9 d) 10 Solution: 0,1,2,…..14 Here […]

By Telangana Today
Published Date - 19 June 2022, 11:00 PM
Find the average of these problems
Representational Image.
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: This article is in continuation to the last article on arithmetic that will aid you in your preparation for government recruitment exams. Here are some examples along with solutions on the Average topic.

Examples:


1. Find the average of first 15 whole numbers
a) 7 b) 8 c) 9 d) 10
Solution: 0,1,2,…..14
Here the gap is the same
(0 14 )/2 = 14/2 = 7
Note: If ‘0’ is one of the quantities of a given data, then that ‘0’ will also be included while calculating the average.

2. Find the average of 36, 28, 45, 63, 50
a) 40.4 b) 42.4 c) 44.4 d) 46.4
Solution:
Here the gap is not the same
Method 36 28 45 63 50/5 = 222/5
Average = 44.4
Shortcut:
Assume that average = 50
36 – 50 = 14
28 – 50 = -22
45 – 50 = -5
63 – 50 = 13
50 – 50 = 0
-14 – 22 – 5 13 0 = -28
50 – 28/5 = 50 – 5.6
= 44.4
Similarly, you can take any number:
Let us say the average = 40
36 – 40 = -4
28 – 40 = -12
45 – 40 = 5
63 – 40 = 23
50 – 40 = 10
-4 – 12 5 23 10 = 22
40 22/5 = 40 4.4
= 44.4

3. The average of ‘n’ numbers x1, x2…..xn is x- then the value of (xi – x) is
a) 0 b) n c) x- d) n

4. What is the average of all the multiples of 6 from 20 to 80?
a) 48 b) 50 c) 51 d) 52
Solution:
24, 30, …..78
Here, the gap is the same
24 78/2 = 102/2 = 51

5. a, b, c, d, e, f, g are consecutive even numbers. j, k, l, m, n are consecutive odd numbers. Then, the average of all the numbers is
a) (a b m n)/4 b) (f c n g)/4
c) 3 ( a n/2) d) l d/n
Solution: a, b, c, d, e, f, g
Average = d
j, k, l, m, n
Average = l
Average of all numbers = (d l)/2
Note: Here the gap is same. So the average is the middle number.

6. The average of five consecutive odd numbers is 27. What is the product of the first and the last number?
a) 621 b) 667 c) 713 d)725
Solution: 23 25 27 29 31
23 x 31= 713

7. The average of x and 1/x is M then find the average of x3 and 1/x^3
a) 7M3 – M/2 b) 8M3 – 6M/2
c) 8M3 – M/2 d) 7M3 – 6M/2
Solution:
(x 1/x)/ 2 = M
x 1/x = 2M
(x 1/x)3 = (2M)3
x3 1/x x 3x 1/x (x 1/x) = 8M3
x3 1/x x 3(2M) = 8M3x3 1/x3 = 8M3 – 6M
Average of x3 and 1/x3 = 8M3 – 6M/2
Shortcut method:
Choose any two numbers
Let us say 1, 1/1
Average of 1, 1 is 1 ( = M)
Average of 1^3, 1/1^3 is 1
From given options
From option 1, (7(1)3 – 1)/2 = 6/2 = 3
From option 2, (8 (1)3 – 6 (1))/ 2 = 2/2 = 1

8. The average of 5 consecutive integers starting with ‘m’ is n. What is the average of 6 consecutive integers starting with (m 2)?
a) 2n 5/2 b) (n 2) c) (n 3) d) 2n 9/2
Solution:
m, m 1, m 2, m 3, m 4
Average = n
m 2 = n =>; m = n – 2
m 2, m 3, m 4, m 5, m 6, m 7
average = 2m 9/2
(2(n-2) 9)/2 = 2n – 4 9/2 = 2n 5/2

9. If a,b,c and d are four consecutive numbers. If the sum of a and c is 124. What is the product of b and d?
a) 3906 b) 3968 c) 3782 d) 4032
Solution:
a b c d
a a 1 a 2 a 3
a a 2 = 124
a = 122/2 = 61
b × d
62 × 64 = 3968

To be continued..

By

  • Follow Us :
  • Tags
  • Arithmetic
  • average
  • examples
  • Recruitment exams

Related News

  • TGPSC clarifies syllabus revision process for recruitment exams

    TGPSC clarifies syllabus revision process for recruitment exams

  • Jharkhand cancels JSSC-CGL exam, TDPL recruitment tests since 2014

    Jharkhand cancels JSSC-CGL exam, TDPL recruitment tests since 2014

  • Jharkhand exam protest: Fresh talks between govt, agitators on Monday as stir enters day 24

    Jharkhand exam protest: Fresh talks between govt, agitators on Monday as stir enters day 24

  • J’khand agitation Day 23: Protesters criticise Rahul Gandhi over ‘hollow’ assurances

    J’khand agitation Day 23: Protesters criticise Rahul Gandhi over ‘hollow’ assurances

Latest News

  • Indian travellers prioritise wellbeing, personal growth in 2027: Hilton report

    2 minutes ago
  • Property offender involved in 270 cases held with Meth, LSD in Shamshabad

    5 minutes ago
  • Coast Guard, Gujarat ATS seize drugs worth over Rs 3,000 crore from Iranian boat

    6 minutes ago
  • Telangana’s Chikitha turns father’s archery dream into Asian Games gold

    6 minutes ago
  • UoH moves up to 801–1000 band in THE World University Rankings 2027

    7 minutes ago
  • Man takes ailing mother to MLA’s house after alleged treatment denial at Mancherial GGH

    15 minutes ago
  • Budgam encounter: Top LeT commander killed by joint forces

    26 minutes ago
  • Harish Rao praises Priyadarshi’s portrayal of KCR in The Paradise

    42 minutes ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam

Telangana Today App