Friday, Jul 10, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Focus On Biology To Score Well In Upcoming Tests

Focus on biology to score well in upcoming tests

Hyderabad: The study of life, living organisms, life cycles of various species of organisms, and the environments they live in – these broadly come under the biological sciences. Here are some sample questions to help you understand the basics of biology. 1. Match the Column-I with Column-II & choose the correct option       […]

By Telangana Today
Published Date - 21 June 2022, 11:00 PM
Focus on biology to score well in upcoming tests
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: The study of life, living organisms, life cycles of various species of organisms, and the environments they live in – these broadly come under the biological sciences.

Here are some sample questions to help you understand the basics of biology.


1. Match the Column-I with Column-II & choose the correct option
                         Column-I                                                 Column-II
A. Synapsis aligns homologous chromosomes             i. Anaphase-II
B. Synthesis of RNA & Protein                                         ii. Zygotene
C. Action of enzyme recombinase                                   iii. G2-Phase
D. Centromere do not separate but chromatids          iv. Anaphase-I
move towards opposite poles                                          v. Pachytene
a. A-ii B-i C-iii D-iv
b. A-ii B-iii C-v D-iv
c. A-i B-ii C-v D-iv
d. A-ii B-iii C-iv D-v
Ans: b

2. Fructose is absorbed into the blood through mucosa cells of intestine by the process called
a. Active transport
b. Simple diffusion
c. Facilitated transport
d. Co-transport mechanism
Ans: d

3. Match the Column-I with Column-II & Column-III. Choose the correct option
  Column-I                  Column-II           Column-III
(Substrate)                (Enzyme)             (Product)
1. Lactose                        A. Lipas                 i. Galactose
2. Monoglycerides        B. Trypsin             ii. Maltose
3. Starch                         C. Lactase             iii. Fatty acids
4. Peptones                   D. Amylase            iv. Dipeptides
Answer codes:
a. 1-A-i, 2-C-ii 3-B-iii 4-D-iv
b. 1-D-i 2-A-ii 3-B-iii 4-C-iv
c. 1-C-i 2-A-iii 3-D-ii 4-B-iv
d. 1-C-i 2-A-ii 3-D-iii 4-B-iv
Ans: c

4. Chylomicrons are:
a. Neural signals that stimulate intestinal secretions
b. Small fat globules coated with protein
c. Small granules found in gastric juice
d. Protein molecules coated with fat
Ans: b

5. What is the PO2 & PCO2 in the systemic arteries?
a. PO2 40mm Hg, PCO2 45 mm Hg
b. PO2 95mm Hg, PCO2 104 mm Hg
c. PO2 95mm Hg, PCO2 40 mm Hg
d. PO2 45mm Hg, PCO2 40 mm Hg
Ans: c

6. Choose the wrong statement.
a. Solubility of CO2 in blood is 20-25 times higher than that of O2
b. The total volume of air accommodated in the lungs at the end of a forced inspiration is called the vital capacity
c. O2 can bind with haemoglobin in a reversible manner to form oxyhaemoglobin
d. Every 100ml of deoxygenated blood delivers approximately 4ml of CO2 to the alveoli
Ans: b

7. Match the items listed under Column-I with those given under Column-II. Choose the appropriate option from the given choices:
Column-I                                                           Column-II
A. Residual Volume (RV)                                 p. 4000ml – 4600ml
B. Inspiratory Reserve Volume (IRV)           q. 1100ml – 1200ml
C. Vital Capacity (VC)                                       r. 1000ml – 1100ml
D. Expiratory Reserve Volume (ERV)           s. 3000ml – 3500ml
E. Inspiratory capacity (IC)                             t. 2500ml – 3000ml
    A    B    C    D    E
a.  t     q     s     r      p
b. q     r     s     t       p
c.  q    t      p     r      s
d.  r    t      p     q     s
Ans: c

8. When you hold your breath, which of the following gas changes in the blood would first lead to the urge to breathe?
a. Falling O2 concentration
b. Raising CO2 concentration
c. Falling CO2 concentration
d. Raising CO2 connection & falling O2 concentration
Ans: b

To be continued..

  • Follow Us :
  • Tags
  • Biological Sciences
  • Biology
  • environments
  • living organisms

Related News

  • Matics and Omics: Where Biology meets big data – A roadmap for Indian students in US universities

    Matics and Omics: Where Biology meets big data – A roadmap for Indian students in US universities

  • Keervani Kandala of UoH to join Yale University for MS in Public Health-Health Informatics

    Keervani Kandala of UoH to join Yale University for MS in Public Health-Health Informatics

  • Mahabubabad: Orientation programme for SSC students on new question paper pattern

    Mahabubabad: Orientation programme for SSC students on new question paper pattern

  • Find out how pineal and thyroid glands help us

    Find out how pineal and thyroid glands help us

Latest News

  • NASA astronaut Anil Menon to begin ISS mission on July 14

    13 mins ago
  • One pilgrim dies, four injured in separate Amarnath Yatra incidents

    32 mins ago
  • Hydrogen is the future of transport, says Nitin Gadkari

    48 mins ago
  • France beat Morocco 2-0 to enter FIFA World Cup semi-finals

    58 mins ago
  • Abhinandh PB, Bernadette Szocs lead Goa Challengers to winning start in UTT Season 7

    8 hours ago
  • FIFA WC 2026: Seventeen players risk semifinal suspension over yellow cards

    9 hours ago
  • Humpy, Divya and Vaishali to lead India’s challenge at 2026 Cairns Cup in Saint Louis

    9 hours ago
  • Shreyas Iyer’s unbeaten 80 lifts India to 158/7 against England in fourth T20I

    9 hours ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam