Thursday, Jul 9, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Learn About Crucial Events Of Past Era

Learn about crucial events of past era

Hyderabad: These practice questions focusing on ancient Indian history will aid aspirants better prepare for the State government recruitment examinations. 1. The fourth Buddhist Council was held during the reign of which Kushana king? a) Kanishka b) Huvishka c) Vasudeva d) Vasishka Ans: a 2. The grandson of Ashoka who accepted Jainism was __? a) […]

By Telangana Today
Published Date - 18 August 2022, 02:47 PM
Learn about crucial events of past era
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: These practice questions focusing on ancient Indian history will aid aspirants better prepare for the State government recruitment examinations.

1. The fourth Buddhist Council was held during the reign of which Kushana king?


a) Kanishka b) Huvishka c) Vasudeva d) Vasishka

Ans: a
2. The grandson of Ashoka who accepted Jainism was __?
a) Samprati b) Kunala c) Dasharatha d) Salisuka

Ans: a
3. Which of the following inscriptions mentions the name of Kalidasa?
a) Allahabad pillar inscription b) Aihole inscription

c) Alapadu grant d) Hanumakonda inscription
Ans: b

4. Which of the following cities was located at junction of Uttarapatha and Dakshinapatha?

a) Varanasi b) Patliputra c) Mathura d) Champa
Ans: c

5. Which Saka king defeated by Gautamiputra Satakarni?

a) Moga b) Rudradaman – I c) Menander d) Nahapana
Ans: d

6. Which of the following plays of Kalidasa tells the story of mortal King Pururavas and celestial nymph Urvashi who fall in love?

a) Malavikagnimitram b) Abhijñānaśākuntalam

c) Vikramōrvaśīyam d) None of the above
Ans: c
7. Who among the following propounded Madhyamika philosophy?
a) Sankara b) Nagarjuna c) Basava d) None of the above
Ans: b
8. What were the names of Asoka’s mother, wife and daughter?
a) Mahadevi, Subhadrangi, Sanghmitra b) Subhadrangi, Mahadevi, Sanghmitra
c) Mahadevi, Sanghamitra, Subhadrangi d) None of the above

Ans: b

9. During the reign of which of the following were some Yavans’ or Greeks were converted to the Vaishnava Cult?

a) Shungas b) Nandas c) Shakas d) Satavahans

Ans: a
10. Which among the following sentence is incorrect about Rajadhiraja Chola I?
a) He was a born fighter and son of Rajendra Chola I
b) He died in the battle of Koppan fighting with Chalukyas
c) He assumed the title of Parakesari

d) All are correct
Ans: c
For more questions, visit the TS BC Study Circles Telegram group https://t.me/ Ukk7l_n7wJxmMjll.

To be continued…

By K Aloke Kumar
Director,

Telangana State BC Study Circles

  • Follow Us :
  • Tags
  • Ancient Indian History
  • State government

Related News

  • State orders inquiry into death of Bhupalpally District Transport Officer in road accident

    State orders inquiry into death of Bhupalpally District Transport Officer in road accident

  • Uttam Kumar Reddy directs completion of paddy procurement in Suryapet

    Uttam Kumar Reddy directs completion of paddy procurement in Suryapet

  • Telangana allows absorption of PG doctors into DME

    Telangana allows absorption of PG doctors into DME

  • Madhu Park Ridge residents refuse eviction, stand firm against Gandhi Sarovar Project

    Madhu Park Ridge residents refuse eviction, stand firm against Gandhi Sarovar Project

Latest News

  • Congress downfall inevitable in Telangana, BRS poised for return: KTR

    7 seconds ago
  • Telangana Chief Minister Revanth Reddy promises sports university by 2028, independent board featuring Kapil Dev and Abhinav Bindra

    2 mins ago
  • Only 55 per cent universities join NIRF rankings, 56 per cent offer four-year UG Courses: AISHE

    2 mins ago
  • Harmanpreet Kaur targets historic victory as India women prepare for landmark first Test at Lord’s against England

    9 mins ago
  • Man arrested for running illegal fruit wine manufacturing unit in Kapra

    9 mins ago
  • Indian student leaves lasting legacy at Ulster university

    14 mins ago
  • Woman dies after allegedly consuming poison aboard Sabari Express

    14 mins ago
  • Monsoon fury triggers widespread destruction across India as red alerts sound in Delhi and Uttarakhand

    19 mins ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam