Monday, Oct 19, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Sociology The Basis Of Every Society

Sociology: The basis of every society

Hyderabad: This article will help you deal with questions related to Telangana State in the upcoming government recruitment exams. Here are a few sample questions on Telangana Sociology  that you can practice. 1. The word Scheduled Castes (SC) was used first by a) Mahatma Gandhi b) Ambedkar c) Simon Commission d) Indira Gandhi Ans: c […]

By Telangana Today
Published Date - 18 June 2022, 11:20 PM
Sociology: The basis of every society
Representational Image.
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: This article will help you deal with questions related to Telangana State in the upcoming government recruitment exams. Here are a few sample questions on Telangana Sociology  that you can practice.

1. The word Scheduled Castes (SC) was used first by
a) Mahatma Gandhi b) Ambedkar c) Simon Commission d) Indira Gandhi
Ans: c


2. What was the system during the early Vedic period?
i) Occupation based classification ii) Hierarchical structure
iii) Mobility from one caste to the other iv) Commensality reels
a. i and ii b. ii and iv c. iii and iv d. ii and iii
Ans: b

3. The word ‘Sociology’ is derived from
a) Society and logus b) Society and study
c) Societus and logos d) Societus and study
Ans: c

4. Who said – sociology is a ‘value free science’
a) Max Weber b) Raymond Murry
c) LF Ward d) Herbert Spencer
Ans. a

5. What was the reason behind the origin of society?
a) Revolution b) God’s will
c) Evolution d) Competition
Ans. c

6. In sociology the word society is used for –
a) The persons living in a definite geographical area
b) The persons of same religion
c) Groups and institution
d) The system of social relationships
Ans: d

7. Which of the following is characteristic of society?
a) Inter-dependence
b) Differences and likeness
c) Reciprocal social relationship
d) All of the above
Ans. d

8. Which of the following statement is true?
a) Society means likeness
b) Society means mutual aids
c) Society implies differences
d) All of the above
Ans. d

9) Who said – Human society has been cradled in rural groups?
a) Bogardus b) Ginsberg
c) Maciver d) Kimbal young
Ans: c

10) Which of the following is not a secondary group?
a) A peer group b) Labour union
c) Neighbourhood d) Both (a) and (c)
Ans: d

Join Our Whatsapp Channel
  • Follow Us :
As preferred source
  • Tags
  • questions
  • Recruitment exams
  • Sociology
  • Telangana State

Related News

  • TGPSC clarifies syllabus revision process for recruitment exams

    TGPSC clarifies syllabus revision process for recruitment exams

  • Mancherial student selected for south zone athletic meet in Puducherry

    Mancherial student selected for south zone athletic meet in Puducherry

  • Jharkhand cancels JSSC-CGL exam, TDPL recruitment tests since 2014

    Jharkhand cancels JSSC-CGL exam, TDPL recruitment tests since 2014

  • Jharkhand exam protest: Fresh talks between govt, agitators on Monday as stir enters day 24

    Jharkhand exam protest: Fresh talks between govt, agitators on Monday as stir enters day 24

Latest News

  • Fresh NOTAM: Pakistan extends airspace ban on Indian aircraft until November 24

    4 hours ago
  • Opinion: Singareni at a crossroads—beneath the coal, a crisis of accountability

    4 hours ago
  • Reliance Retail faces FDA crackdown again; action also on Blinkit-linked facility

    5 hours ago
  • Editorial: Stampede deaths—a familiar saga of apathy

    5 hours ago
  • Lawrence Bishnoi gang claims responsibility for attack on Tiger Shroff

    5 hours ago
  • US-designated terrorist Muhammad Sarwar dies in Lahore

    5 hours ago
  • Over 2,000 arrested as violent protests sweep France

    5 hours ago
  • Soham wins gold at CISCE National Taekwondo Championship 2026

    5 hours ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam

Telangana Today App