Sunday, Oct 18, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | A Sneak Peek Into Telanganas Geography

A sneak-peek into Telangana’s geography

Hyderabad: This article will help you deal with the current affairs section better. Here are a few sample questions with explanation that can be asked in the upcoming public examinations. 1. Where is the Sirpur Paper Mills located? a. Badradri Kothagudem b. Khammam, c. Jayashankar Bhupalapally d. Komarambeem Asifabad Ans: d 2. When was the […]

By Telangana Today
Published Date - 4 June 2022, 11:25 PM
A sneak-peek into Telangana’s geography
Bison spotted at the Eturu Nagaram Sanctuary.
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: This article will help you deal with the current affairs section better. Here are a few sample questions with explanation that can be asked in the upcoming public examinations.

1. Where is the Sirpur Paper Mills located?
a. Badradri Kothagudem
b. Khammam,
c. Jayashankar Bhupalapally
d. Komarambeem Asifabad
Ans: d


2. When was the Animal Protection Act (Wildlife) at national level introduced?
a) 1972
b) 1971
c) 1973
d) 1976
Ans: a

3.Which of the following statements is/are correct regarding Eturu Nagaram Sanctuary?
i. It is located near Maharastra, Chhattisgarh and Telangana border in
Mulugu district.
ii. It is the oldest sanctuary in Telangana.
iii. Rakshasa Guhas and Cave dwellings were found in this Sanctuary.

Codes:-
a. i and ii only
b. i and iii only
c. i, ii and iii
d. ii and iii only
Ans: c

4.Which of the following statements is/are correct regarding Ameenpur lake.
i. The Government of Telangana declared Ameenpur lake as Biodiversity Heritage site under section 37 of Bio-diversity Act-2002.
ii. it is situated in Ameenpur Mandal, Sanga Reddy dist.
iii. it covers an area of 93.15 acres
Codes:-
a. i and ii only
b. i and iii only
c. i, ii and iii
d. ii and iii only
Ans: c

5. Match the following.
           Park                                                                 District
1. Mrugavani National Park                                    A. Hyderabad
2. Kasu Brahmananda Reddy National Park       B. Mahabubnagar
3. Pillalamarri Deer Park                                          C. Ranga Reddy
4. Kinnarasani Deer Park                                         D. Bhadradri Kothagudem
Codes:-
a. 1-C, 2-B, 3-A, 4- D
b. 1-C, 2-A 3-B, 4- D
c. 1-B, 2-A, 3-C, 4- D
d. 1-A, 2-D, 3-C, 4- B
Ans: b

6. Match the following.
        Hills                               District
1. Satmala hills                 A. Rajanna Sircilla
2. Sirnapally hills             B. Mahabubnagar
3. Rakhi hills                     C. Nizamabad
4. Shabad hills                  D. Adilabad
Codes:-
a. 1-C, 2-B, 3-A, 4- D
b. 1-D, 2-C 3-A, 4- B
c. 1-B, 2-A, 3-D, 4- C
d. 1-A, 2-D, 3-C, 4- B
Ans: b

7. Main objective of soil Health Card System’?
1. Recorded land details
2. Protection of farmers health
3. Educate the farmers on soil test
4. Farmers identity card
Ans: 3

8. Match the following.
             Project                            District
1. Swarna Project                     A. Rajanna Sircilla
2. Taliperu Project                   B. Mulugu
3. Upper Manair Project         C. Nimal
4. Ramappa Lake project       D. Bhadradri Kothagudem
Select the correct answer from the codes given below
a. 1-C, 2-B, 3-A, 4- D
b. 1-B, 2-C 3-D, 4- A
c. 1-A, 2-D, 3-B, 4- C
d. 1-C, 2-D, 3-A, 4- B
Ans: d

9. At which places Leather parks are located in Telangana State?
a. Jammikunta (Karimnagar), Bhongir(Yadadri)
b. Rukmapur (Karimnagar), Dandepally (Yadadri)
c. Mandamarri (Mancherial), Armoor (Nizamabad)
d. All of the above
Ans : d

10.As per geological periods the correct sequence of order of the following is ..
1.Aravali
2. Himlayas
3. Deccan plateau
4. Eastern Ghat
Codes :
a. 1,2,3,4 b. 4,3,2,1 c. 1,4,3,2 d. 2,1,4,3

Ans: c

To be continued …..


Now you can get handpicked stories from Telangana Today on Telegram everyday. Click the link to subscribe.

Click to follow Telangana Today Facebook page and Twitter .


Join Our Whatsapp Channel
  • Follow Us :
As preferred source
  • Tags
  • current affairs
  • Examinations
  • Geography
  • Telangana

Related News

  • Anet Salomi Castilino tops National Qualifier with highest dressage score

    Anet Salomi Castilino tops National Qualifier with highest dressage score

  • Paddy worth Rs.9.68 crore missing from Nagarkurnool rice mill

    Paddy worth Rs.9.68 crore missing from Nagarkurnool rice mill

  • KTR alleges Rs 3,000-crore coal import scam, seeks white paper on power crisis

    KTR alleges Rs 3,000-crore coal import scam, seeks white paper on power crisis

  • Seven arrested for illegal transportation of explosives in Adilabad

    Seven arrested for illegal transportation of explosives in Adilabad

Latest News

  • Four-time winner Khalin Joshi finishes second in PGTI Order of Merit

    1 minute ago
  • Niki Prasad looks to build on strong debut against Zimbabwe

    9 minutes ago
  • Hat-trick hero Arnab leads Brawlers FC rout of Mahabubnagar

    11 minutes ago
  • Osmania University boxing championship: AV College finish on top

    20 minutes ago
  • Athletics: Matata sets course record, Alemu wins Delhi Half Marathon

    31 minutes ago
  • Gadwal farmers buy tanker water to save crops, yet supply woes persist

    38 minutes ago
  • Indian Open U23 Athletics Competition: Four meet records fall in Jaipur

    40 minutes ago
  • Unidentified assailants open fire at Tiger Shroff’s car in Mumbai, actor safe

    48 minutes ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam

Telangana Today App