Thursday, Jul 9, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Details About The European Conquest Of India

Details about the European conquest of India

Advent of European companies 1. The Danes came to India in 1616. They however, did not find a foothold in India and consequently sold their settlement in India to a) The French b) The British c) The Portuguese d) The Netherlanders Ans: b Explanation: The Danes never made much impression on India. In 1845, they […]

By Telangana Today
Published Date - 27 June 2022, 11:55 PM
Details about the European conquest of India
whatsapp facebook twitter telegram

Advent of European companies

1. The Danes came to India in 1616. They however, did not find a foothold in India and consequently sold their settlement in India to
a) The French b) The British
c) The Portuguese d) The Netherlanders
Ans: b
Explanation: The Danes never made much impression on India. In 1845, they sold off their settlements to the British government.


2. Who was the first Portuguese viceroy in India?
a) Vasco da Gama b) Albuquerque
c) Francisco de Almeida d) Duarte Pacheco
Ans: c
Explanation: Almeida’s policy was to maintain the supremacy of the Portuguese on the sea and to confine their activity purely to commercial transactions.

3. The Cape of Good Hope was discovered by?
a) Vasco da Gama b) Francisco de Almeida
c) Albuquerque d) Bartolomeu Dias
Ans: d

European conquest of India

4. Who among the following discovered the Cape Route from Europe to India?
a. Christopher Columbus
b. Vasco da Gama
c. Ferdinand Magellan
d. Amerigo Vespucci
Ans: b
Explanation: The Cape Route was discovered from Europe to India by Vasco da Gama. He reached the port of Calicut in May, 1498 AD.

5. Which of the following Portuguese Governor in India introduced the ‘Policy of Imperialism’?
a. Francisco de Almeida
b. John Mildenhall
c. Gerald Angier
d. Afonso de Albuquerque
Ans: d

6. Which of the following Portuguese Governor in India captured Goa from the ruler of Bijapur?
a. Francisco de Almeida
b. John Mildenhall
c. Gerald Angier
d. Afonso de Albuquerque
Ans: d

Governor – General’s and Viceroys of India

7. Who ordered the Jallianwala Bagh massacre?
a) Michael O’Dwyer
b) Nigel Collett
c) Reginald Dyer
d) Saifuddin Kitchlew
Ans: c

8. Who was the first recipient of Nobel Prize for Literature in Asia?
a) Rabindranath Tagore
b) Mother Teresa
c) Sarojini Naidu
d) Satyajit Ray
Ans: a
Explanation: The English ‘Gitanjali’ or ‘Song Offerings’ is a collection of 103 English poems of Tagore’s own English translations of his Bengali poems that made him the first non-European to win the Nobel Prize for Literature in 1913. It was first published in November 1912 by the Indian Society of London.

9. When was the Non-Cooperation Movement launched?
a) 1919
b) 1920
c) 1927
d) 1928
Ans: b
Explanation: The Non-Cooperation Movement was led by Mahatma Gandhi and was supported by the Indian National Congress. It aimed to resist British rule in India through nonviolent means.

10. When was Simon Commission sent to India?
a) 1919
b) 1920
c) 1927
d) 1928
Ans: c
Explanation: The British Government under Stanley Baldwin appointed a group to report on the working of the Indian constitution, established by the Government of India Act of 1919.

To be continued…

K Aloke Kumar
Director
Telangana State BC Study Cirlces

  • Follow Us :
  • Tags
  • british
  • history
  • Nobel Prize

Related News

  • Indian Army renames 246 roads, buildings to shed colonial legacy

    Indian Army renames 246 roads, buildings to shed colonial legacy

  • After chaotic tariff war and chasing Nobel Prize, Trump comes down to earth facing his base

    After chaotic tariff war and chasing Nobel Prize, Trump comes down to earth facing his base

  • Opposition slams Rajnath Singh’s Nehru remarks on Babri Masjid funding

    Opposition slams Rajnath Singh’s Nehru remarks on Babri Masjid funding

  • Xi Jinping pays tribute to fallen heroes ahead of China National Day

    Xi Jinping pays tribute to fallen heroes ahead of China National Day

Latest News

  • Contract healthcare workers stage dharna over wage delays in Hyderabad

    10 mins ago
  • 30 students fall ill after breakfast at Nagarkurnool tribal school

    24 mins ago
  • Vaddiraju Ravichandra appointed as BRS Parliamentary Party leader

    34 mins ago
  • China tech firms reduce workforce by 1.3 lakh amid AI transition

    1 hour ago
  • ADB trims India’s GDP projection citing higher energy prices

    1 hour ago
  • Thane hospital horror: Doctor assaulted by Sena corporator quits, says ‘there is a lot of fear’

    1 hour ago
  • Congress seeks NTA disbanding after alleged NET irregularities

    2 hours ago
  • Look out notice issued against Singapore based suspect in Rs 35 crore attempt to bribe TVK MLA case

    2 hours ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam