Sunday, Oct 18, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Know The History Of Hyderabad City

Know the history of Hyderabad city

Hyderabad: These practice questions focusing on Hyderabad city will aid aspirants betterprepare for the State government recruitment examinations. Topic: Hyderabad City 1. Who established the Hyderabad city? a) Md Quli-Qutb-Shah b) Nizam ul-Mulk c) Sikinder Jha d) Mohammed Shah Ans: a Explanation: Hyderabad, once known as ‘Bhagyanagar’, was established around AD 1591 by Mohammad Quli-Qutb-Shah, […]

By Telangana Today
Published Date - 11 July 2022, 11:08 PM
Know the history of Hyderabad city
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: These practice questions focusing on Hyderabad city will aid aspirants betterprepare for the State government recruitment examinations.

Topic: Hyderabad City


1. Who established the Hyderabad city?

a) Md Quli-Qutb-Shah

b) Nizam ul-Mulk

c) Sikinder Jha

d) Mohammed Shah

Ans: a

Explanation: Hyderabad, once known as ‘Bhagyanagar’, was established around AD 1591 by Mohammad Quli-Qutb-Shah, the 5th ruler of Qutb-Shahi dynasty. The city was established eight-kilometres distance to the east of Golkonda fort and south of Musi river. Hyderabad, also known as “the city of pearls”, functioned as Civil capital during the Qutb-Shahi rule.

2. Which districts are covered under HMDA?
a) Rangareddy, Medchal

b) Vikarabad, Sangareddy
c) Yadadri Bhuvanagiri

d) All of the above
Ans: d
Explanation: The Hyderabad Metropolitan Development Authority (HMDA) is the urban planning agency of Hyderabad. The HMDA administers the Hyderabad Metropolitan Region, spread over an area of 7,257 km (2,802 sq m) and covers the districts of Hyderabad, Medchal district, part of Rangareddy district, Bhuvanagiri district, and Sangareddy district.

3. What is the period of Nizam-Ul-Mulk?

a) AD 1724-48 b) AD 1723-44 c) AD 1722-46 d) AD 1721-42
Ans:a
Explanation: Nizam-ul-Mulk, bearing the title of Asaf Jah, established his own kingdom in AD 1724 and thereby started ruling Asaf Jahi dynasty, also known as Nizams, which lasted till the police action (by Indian Union) in 1948. The Asaf Jahi dynasty ruled Deccan areas or the Nizam dominions of princely State of Hyderabad for around 224 years (AD 1724 to 1948).

4. When was Chaderghat declared as a special municipality?

a) 1884 b) 1885 c) 1886 d) 1887
Ans: c

Explanation: Chaderghat is considered one of the busiest areas of Hyderabad city and is located on the banks of Musi River. Chaderghat was first declared a municipality in 1886. In 1933, it was merged with Hyderabad municipality to form the Hyderabad Municipal Corporation.

5. How many city surrounding municipalities merged in Hyderabad city in 2007?

a) 11 b) 12 c) 14 d) 15
Ans: c

Explanation: The GHMC, constituted in April, 2007, covers an area of 650 sq km extending into the districts of Hyderabad (fully), Rangareddy, Medchal, and Yadadri. It was formed with the merger of erstwhile Municipal Corporation of Hyderabad with the surrounding 12 municipalities.

6. Musi floods occurred in?

a) 1907 b) 1908 c) 1906 d) 1905

Ans: b
Explanation: The Musi flood was a devastating flood that occurred on 28 September, 1908 in Hyderabad on the banks of Musi River.

7. Which is the highest planning authority of the city of Hyderabad?

a) HMDA b) HUDA c) GHMC d) HMC
Ans: a

Explanation: The Hyderabad Metropolitan Development Area is an apex planning body of Hyderabad. It was constituted under a special act of the State Legislature in 2008. The HMDA was formed by the merging of the following erstwhile entities: Hyderabad Urban Development Authority (HUDA), Hyderabad Airport Development Authority (HADA), Cyberabad Development Authority (CDA) and Buddha Poornima Project Authority (BPPA).

8. Himayat Sagar was built in?

a) 1937 b) 1927 c) 1917 d) 1947

Ans: b
Explanation: Himayat Sagar is an artificial lake of about 20 kilometres (12 mi) from Hyderabad in Telangana. The storage capacity of the reservoir is 2.9 tmc ft. The construction of reservoirs on the Esi, a tributary of the Musi river, was completed in 1927, with the intention of providing a drinking water source for Hyderabad and protecting the city from floods. It was built during the reign of the last Nizam of Hyderabad, Nizam VII and is named after his youngest son Himayat Ali Khan.

9. Osman Sagar was constructed in?

a) 1920 b) 1927 c) 1937 d) 1947
Ans: a

Explanation: Osman Sagar was created by damming the Musi river in 1920, to provide an additional source of drinking water for Hyderabad and to protect the city after the Musi flood of 1908. It was constructed during the reign of the last Nizam of Hyderabad State, Osman Ali Khan, hence the name.
To be continued…
By K Aloke Kumar

Director,
Telangana State BC Study Circles

Join Our Whatsapp Channel
  • Follow Us :
As preferred source
  • Tags
  • HMDA
  • Hyderabad City

Related News

  • HMDA to organise Bathukamma Carnival at Tank Bund on Oct 18

    HMDA to organise Bathukamma Carnival at Tank Bund on Oct 18

  • Army veterans, historians oppose relocation of Secunderabad war memorial

    Army veterans, historians oppose relocation of Secunderabad war memorial

  • After Kancha Gachibowli, government discreetly mortgages 817 acres of prime HMDA land

    After Kancha Gachibowli, government discreetly mortgages 817 acres of prime HMDA land

  • Decades-old Secunderabad war memorial set to move for elevated corridor

    Decades-old Secunderabad war memorial set to move for elevated corridor

Latest News

  • Kolkata stampede case: Police detain 12, including organisers, volunteers

    3 minutes ago
  • Kolkata stampede: Death toll rises to 19, CM Adhikari announces Rs 2.5 lakh compensation

    20 minutes ago
  • 12 killed as truck crashes into shops near temple gate in MP’s Gwalior

    31 minutes ago
  • Trump warns Democratic victory in midterm elections could undo his gains

    33 minutes ago
  • CJI Surya Kant to inaugurate Ladakh’s first permanent high court bench in Leh

    36 minutes ago
  • Vance, Kash Patel silent on Aurora temple plot as calls grow

    1 hour ago
  • President wants 60 days to analyse impact of Russia sanctions law: Rubio

    1 hour ago
  • Fire at military base in Alberta: Canadian defence minister says fatalities, injuries reported

    2 hours ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam

Telangana Today App