Wednesday, Sep 30, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Know The Prominence Of Districts In Telangana

Know the prominence of districts in Telangana

Hyderabad: These practice questions focusing on Telangana will aid aspirants better prepare for the State government recruitment examinations. 1. The units of Tussar silk produced by the tribals are located in which district? a) Komaram Bheem Asifabad b) Jayashankar Bhupalpally c) Both d) None Ans: c Explanation: The famous cottage industries of Tussar silk, produced […]

By Telangana Today
Published Date - 8 July 2022, 11:30 PM
Know the prominence of districts in Telangana
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: These practice questions focusing on Telangana will aid aspirants better prepare for the State government recruitment examinations.

1. The units of Tussar silk produced by the tribals are located in which district?
a) Komaram Bheem Asifabad b) Jayashankar Bhupalpally c) Both d) None
Ans: c


Explanation: The famous cottage industries of Tussar silk, produced by the tribals, are located in Komaram Bheem Asifabad district and at Mahadevpur in Jayashankar Bhupalapally district in Telangana.

2. Where is India’s first world-class biotech cluster located?
a) Shapoorji Pallonji Biotech Park b) Genome Valley
c) Aurobindo Pharma Limited d) None of the above
Ans: b

Explanation: The Genome Valley is India’s first world class bio-tech cluster for biotech research, training, collaboration and manufacturing activities with an established presence of several global and Indian biotechnology companies, globally renowned research institutions, and best in class supporting specialised infrastructure. It is the largest and most vibrant biotech cluster in the country.

3. What is the meaning of SWAN?
a) State Wide Area Network b) State Wide All Networks
c) Single Wise Area Network d) None of the above
Ans: a

Explanation: SWAN – is referred as State Wide Area Network. The G2G SWAN connecting State Headquarters (SHQ) with District Headquarters (DHQ) and Mandal Headquarters (MHQ) is implemented in place of broadband network with DIT, Government of India funding. The M/s TATA Consultancy Services was selected through a tender process as service provider.

4. Surya Laxmi cotton mill is located at?
a) Medchal-Malkajgiri
b) Mahabubnagar
c) Rangareddy
d) Karimnagar
Ans: c

Explanation:
Surya Laxmi cotton mill is located at Amangal, which is a municipality in Ranga Reddy district in Telangana. In 1985, a new unit with an installed capacity of 10,080 spindles was established at Amangal.

5. What is the meaning of T-Scan?
a) Telangana State Campus Area Network
b) Telangana Secretariat Campus Area Network
c) Telangana State Company All Network
d) Telangana State Company Area Network
Ans: b

Explanation: T-Scan is referred as Telangana Secretariat Campus area network. It was established in the Secretariat to connect 5000 nodes on the network for data. Every workplace is connected to each other through a data port.
Irrigation

6. Match the following.
Project                                         District
1. Swarna Project                      A. Rajanna Sircilla
2. Taaliperu Project                  B. Mulugu
3. Upper Manair Project          C. Nirmal
4. Ramappa Lake Project        D. Bhadradri Kothagudem

Select the correct answer from the codes given below
a. 1-C, 2-B, 3-A, 4- D b. 1-B, 2-C 3-D, 4- A
c. 1-A, 2-D, 3-B, 4- C d. 1-C, 2-D, 3-A, 4- B
Ans: d

Explanation:
•Swarna Project is a medium irrigation project constructed across Swarna river near Swarna (village), Sarangapur (mandal), Nirmal district.
•The Taaliperu Project is across Taaliperu river in Pedda Medisilery (village), Cherla Mandal, Bhadradri – Kothagudem district.
•Upper Manair Project is an existing medium irrigation project constructed across Manair River near Narmal (village), Gambhiraopet (mandal) in Rajanna Sircilla district.
•The Ramappa Lake project was constructed across the Medivagu and Polavagu river stream which is a tributary to the Godavari River located near Palampet village, Venkatapur Mandal, Mulugu district.

7. Match the following.
       Major Irrigation Projects                District
1. Kaddam Narayana Reddy project         A. Karimnagar
2. Sriram Sagar Project                               B. Nirmal
3. Lower Manair Dam                                 C. Jogulamba Gadwal
4. Priyadarshini Jurala Project                  D. Nizamabad
Select the correct answer from the codes given below
a. 1-C, 2-B, 3-A, 4- D b. 1-A, 2-C 3-D, 4- B
c. 1-B, 2-D, 3-A, 4- C d. 1-A, 2-B, 3-D, 4- C
Ans: c

Explanation:
• Kadem Narayan Reddy Project is located mear Peddur (village), Kadem (mandal) in Nirmal district.
• Sriram Sagar Project is located in Nizamabad district.
• Lower Manair Dam is located at Alugunur (village), Thimmapur (mandal) in Karimnagar district.
• Priya Dharshini Jurala Project build across river Krishna near Revulapally (village), Dharoor (Mandal) in Jogulamba Gadwal district

To be continued…

By K Aloke Kumar
Director,
Telangana State BC Study Circles.

  • Follow Us :
  • Tags
  • district headquarters
  • Telangana

Related News

  • Telangana gets 3,670 PG medical seats for 2026-27

    Telangana gets 3,670 PG medical seats for 2026-27

  • Panchayat department serves notices to Surabhi Medical College over tax dues

    Panchayat department serves notices to Surabhi Medical College over tax dues

  • Revanth Reddy recalls ABVP past, advises Modi ahead of 2029 polls

    Revanth Reddy recalls ABVP past, advises Modi ahead of 2029 polls

  • Khairthabad by-election to test BJP’s performance in Hyderabad

    Khairthabad by-election to test BJP’s performance in Hyderabad

Latest News

  • Karan Johar’s ‘Koffee With Karan’ ending after 22 years

    1 minute ago
  • Delhi HC denies bail to Umar Khalid, Sharjeel Imam in ‘larger conspiracy’ case

    5 minutes ago
  • Shiv Sena (UBT) leader shot dead in Thane; one arrested, another detained

    7 minutes ago
  • Siddipet: Man, son attacked over extra marital affair in Cheriyal

    13 minutes ago
  • Medak: Man killed after being accused of stealing mobile phone

    17 minutes ago
  • Sangareddy: Wife arrested for murder, husband dies by suicide

    26 minutes ago
  • Great to live in streaming age: Siddharth on playing varied roles in ‘Op Safed Sagar’ & ‘Lust Stories’

    30 minutes ago
  • Noel Tata seeks review of Tata Sons restructuring plan to avoid listing

    40 minutes ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam

Telangana Today App