Thursday, Jul 9, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Why Gupta Era Is Called The Golden Age Of India

Why Gupta era is called ‘The Golden Age of India’

Hyderabad: This article will help you deal with questions related to Ancient Indian history. Here are a few sample questions on the Gupta Age, post-Gupta period and post-Mauryan India that you can practice. The Gupta Age 1. Consider the following statements: 1. The founder of the Gupta dynasty was Sri Gupta. 2. Sri Gupta was […]

By Telangana Today
Published Date - 23 June 2022, 11:45 PM
Why Gupta era is called ‘The Golden Age of India’
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: This article will help you deal with questions related to Ancient Indian history.

Here are a few sample questions on the Gupta Age, post-Gupta period and post-Mauryan India that you can practice.


The Gupta Age

1. Consider the following statements:
1. The founder of the Gupta dynasty was Sri Gupta.
2. Sri Gupta was succeeded by Ghatotkacha.
3. Chandragupta – I was the first to be called Maharajadhiraja (the great king of
kings).
4. The Mehrauli Iron Pillar inscription mentions Chandragupta – I’s extensive
conquests.
Which of the above statement(s) is/are correct?
a) 1, 2, 3, and 4 b) 1, 2, and 3 c) 1, 2, and 4 d) 2, 3, and 4
Ans: a

2. Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes
given below: 
      List – I                    List – II
     (Author)                    (Work)
A. Sudraka               i. Mrichhakatika
B. Visakhadatta      ii. Mudrarakshasa
C. Kalidasa              iii. Vikramōrvaśīyam
D. Bhavabhuti        iv. Uttara Ramacharita
Codes:
     A    B    C   D
a) ii     iii    i     iv
b) iii    i     iv    ii
c) i      ii    iii    iv
d) iv   ii    iii    i
Ans: c

3. Which of the following is correctly matched?
1. Kshetra: Cultivated land
2. Khila: Waste land
3. Aprahta: Forest land
4. Vasti: Pasture land
Select the correct answer from the codes given below:
a) 1, 2 and 3 b) 2, 3 and 4 c) 1, 2 and 4 d) 1, 2, 3 and 4
Ans: a

The post-Gupta era

4. What strengthened the forces of orthodoxy in post- Gupta period?
(A) Absence of the republics
(B) Gradual decline of the mercantile community
(C) Feudal organisation
(D) Absence of an all-India kingdom
(a) only (B) and (C) (b) only (A), (B) and (C)
(c) only (B), (C) and (D) (D) All of the above
Ans: b

5. Which of the following statements is/are true about the Gupta rulers?
(a) They patronised poets and learned men
(b) They patronised artists
(c) They patronised scientists
(d) All the above
Ans: d

Post-Mauryan India

7. Which statements on Mahayana Buddhism is/are correct?
(A) The basic idea of the Mahayana is the Bodhisattva as ideal in place of arhant i.e., undertaking to become a Buddha in 21 inconceivable remote future
(B) The basic duty of a Mahayana is to serve all living beings instead of aiming immediately on total detachment and nirvana.
(C) A Mahayana wishes to have a series of lives spent in perfecting the necessary virtues.
(D) Development of Mahayana Buddhism in some way reflects the transition to feudalism
(a) Only (A) (b) Only (B)
(b) Only (C), (A) and (B) (d) All of the above
Ans: d

8. The Satavahanas were also known as
(a) The Chalukyas (b) The Cholas
(c) The Pallavas (d) The Andhras
Ans: d

9. Which statement on Bhagavatism is incorrect?
(a) There are references to the worshippers of Vasudeva (Lord Krishna) in the classical literature
(b) A ‘Bhagavata’ worshipped God Vasudeva in his five-fold aspects — Para, Vyuha, Vibhava, Antaryamin and Archa
(c) The author of Gita says that Vasudeva was the same Sankara, the best of the Rudras – this shows definite attempts at a rapprochement between Shaivism and Bhagavatism
(d) Christian religion, to a great extent, influenced the growth of Bhagavatism
Ans: d

To be continued…

  • Follow Us :
  • Tags
  • Ancient Indian History
  • India

Related News

  • Victoria university cleared to open Gurugram campus in India

    Victoria university cleared to open Gurugram campus in India

  • Strait of Hormuz tensions unlikely to hit India’s crude supplies immediately

    Strait of Hormuz tensions unlikely to hit India’s crude supplies immediately

  • Sitharaman welcomes AustralianSuper’s AU dollar 500 million investment in NIIF

    Sitharaman welcomes AustralianSuper’s AU dollar 500 million investment in NIIF

  • India emerges as major global hub for AI data centre investments

    India emerges as major global hub for AI data centre investments

Latest News

  • Hyderabad: Attapur police arrest five, seize MDMA and other narcotic substances

    14 mins ago
  • DAP shortage adds to farmers’ woes in erstwhile Adilabad district

    35 mins ago
  • Harish Rao gifts iPads to 31 meritorious SSC students in Siddipet

    36 mins ago
  • Kejriwal says Minto Bridge focus ignores flooded areas elsewhere

    1 hour ago
  • Release Rs 9,000 crore to complete Sitarama Project: Telangana Rythu Sangham

    1 hour ago
  • Chevella MLA seeks jobs for local youth, better roads at CM’s event

    1 hour ago
  • Prathyusha Challuru becomes most expensive player at Maharani Trophy auction as Bengaluru Blasters seal record Rs 4.5 lakh bid

    1 hour ago
  • FSSAI issues notices over flavoured spirits, misleading energy drink claims

    1 hour ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam