Monday, Sep 28, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Get Your Geography On Point

Get your geography on point

From mountain ranges and hill stations to rivers and States, every topic is important for candidates preparing for TSPSC exams.

By Telangana Today
Published Date - 4 October 2022, 11:34 PM
Get your geography on point
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: These practice questions focusing on Indian geography will aid aspirants to prepare better for the State government recruitment examinations.
1. Which among the following States are the largest and smallest respectively (in terms of geographical area)?

1. Chhattisgarh 2. Telangana

Also Read

  • Rana Ayyub approaches Delhi HC against attachment of fund by ED
  • Delhi HC allows withdrawal of plea to stop man’s journey abroad for Euthanasia
  • Delhi HC dismisses Whatsapp, Facebook pleas against CCI probe

3. Andhra Pradesh 4. Uttarakhand

Choose the correct option from the codes given below:
a) 1 & 2 b) 1 & 4 c) 3 & 4 d) 3 & 2

Ans: c

Explanation: The largest State (above mentioned) is Andhra Pradesh (160,205 sq km) and the smallest State is Uttarakhand (53,483 sq km).

2. Barak valley in Assam is famous for which among the following?

a) Petroleum production b) Tea cultivation

c) Bamboo industry d) Cottage industries

Ans: b

3. Which of the following mountain ranges form a dividing line between the Ganges Plain and the Deccan Plateau?

a) Aravalli b) Vindhya and Satpura

c) Eastern Ghats d) Shivalik

Ans: b
Explanation: Vindhya or Vindhyachal is a loosely defined discontinuous chain of mountain ridges, hill ranges, highlands and plateaus in west and central India. It runs roughly in the north of Narmada River and extends from Gujarat in west to Chhattisgarh in the east. The Satpura range runs roughly parallels to the Vindhya range in the south. Both Vindhya and Satpura divide Indian subcontinent into the Indo-Gangetic plain of northern India and the Deccan Plateau of the south.
4. Best quality coal is found in which of the following system?
a) Vindhyan System b) Cuddapah System
c) Gondwana System d) Dharwar System
Ans: c
Explanation: The best quality of coal is found in the Gondwana System. About 98 per cent percent of coal (Anthracite and Bituminous) is found here.
5. Which of the following parts of the Himalayas is situated between Satluj and Kali rivers?
a) The Himadri Himalaya b) The Himachal Himalaya
c) The Kumayun Himalaya d) The Central Himalaya
Ans: c
Explanation: The Kumayun Himalaya is situated between Satluj and Kali rivers. It has a length of 320 kilometres and an area of 38,000 sq km.
6. Arrange the following hill ranges as per their geological periods:
1. Deccan plateau 2. Himalayas 3. Eastern Ghats 4. Aravalli

Choose the correct option from the codes given below:
a) 1, 2, 3, 4 b) 4, 3, 1, 2 c) 4, 1, 2, 3 d) 4, 2, 3, 2

Ans: b

7. Which among the following matches of hill resort with the State they are situated in are correct?

1. Darjeeling – West Bengal 2. Dalhousie – Himachal Pradesh

3. Mussoorie – Uttarakhand 4. Pahalgam – Jammu and Kashmir
Choose the correct option from the codes given below:

a) 1 & 2 b) 1, 2 & 3 c) 1, 3 & 4 d) 1, 2, 3 & 4
Ans: d
8. Which one among the following is the coral group of islands situated in India?
a) Nicobar b) Lakshadweep c) Minicoy d) Andaman
Ans: b

Explanation: Lakshadweep is about 220 to 440 kilometres away from the Kerala coast. It is a group of 36 coral islands. All these islands have coral reefs.

For more questions, visit the TS BC Study Circles Telegram group https://t.me/ Ukk7l_n7wJxmMjll.

To be continued…
By K Aloke Kumar

Director,
Telangana State BC Study Circles

  • Follow Us :
  • Tags
  • Geography
  • TSPSC Exams

Related News

  • Hyderabad: Protests erupt after young woman’s suicide amid Group-II exam postponement concerns

    Hyderabad: Protests erupt after young woman’s suicide amid Group-II exam postponement concerns

  • Elaborate arrangements by TSRTC for TSPSC exams

    Elaborate arrangements by TSRTC for TSPSC exams

  • What not to do before the upcoming TSPSC exams

    What not to do before the upcoming TSPSC exams

  • Test your knowledge on environment

    Test your knowledge on environment

Latest News

  • Sakshi Rao’s bowling transformation fuels India dream

    6 minutes ago
  • Hyderabad water shortage risk grows as reservoir levels dip

    13 minutes ago
  • Seema Kaliramna throws personal best 59.88m, finishes fourth

    13 minutes ago
  • BRS workers attacked in Health Minister’s constituency

    14 minutes ago
  • Nvidia unveils Open Agent Safety Platform to prevent AI agents from going rogue

    21 minutes ago
  • DRI busts pan-India gold smuggling syndicate, seizes gold worth Rs 10.36 crore

    25 minutes ago
  • Bangkok floods recede slowly after heavy rain; 7 lakh residents affected

    28 minutes ago
  • Maratha quota: Manoj Jarange warns Maharashtra government against delay

    31 minutes ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam

Telangana Today App