Wednesday, Sep 30, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | Navigate The Interest Topic With These Practice Questions

Navigate the interest topic with these practice questions

Hyderabad: This article is in continuation to the last article on preparation for the Sub-Inspector of Police recruitment exam. Here are some practice questions and answers along with explanations on the Simple Interest and Compound Interest topic. 1. A sum of money put at compound interest amount to Rs 672 in two years and to […]

By Telangana Today
Published Date - 14 June 2022, 11:11 PM
Navigate the interest topic with these practice questions
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: This article is in continuation to the last article on preparation for the Sub-Inspector of Police recruitment exam. Here are some practice questions and answers along with explanations on the Simple Interest and Compound Interest topic.

1. A sum of money put at compound interest amount to Rs 672 in two years and to Rs 714 in three years. Then the rate of interest per annum is
A. 6 % B. 12 % C. 10% D. 5%
Ans:A


Explanation:
Given that
Difference between interest = (714-672) = 42
In compound interest, the extra amount which is added every year is nothing but interest on interest.
We can clearly say that 42 is interest on 672.
Rate of interest R = 42×100/672 = 6 1/4 %

2. The difference between the compound interest payable half – yearly and the simple interest on a certain sum lent out at 10% p.a. for one year is Rs 25, then the sum is
A. Rs 8,000 B. Rs 8,500 C. Rs 9,000 D. Rs 10,000
Ans: D

Explanation:
Let p = x, r=10%, T = 1
S.I = PTR/100 = X/100
Compound interest = p [(1 R/100)n – 1]
Compounded half yearly means r value will half.
C.I = X [( 1 5/100)2 – 1 ]
41X/400 – X/100 = 25
X =Rs 10000

3. If the compound interest on a certain sum of money at 5% for three years is Rs 1,261 what is the simple interest?
A. Rs 1,200 B. Rs 1,250 C. Rs 1,300 D. Rs 1,240
Ans: A

Explanation:
Given that
C.I = Rs 1261, T=3, R=5%
Compound interest = p [( 1 r /100) n – 1]
p [ (1 5/100)3 – 1] = 1261
P ( 261/8000 ) = 1261 Therefore P= 8000
S.I = 8000 x 5 x 3/100 = Rs 1200

4. The difference between the compound interest and the simple interest on a certain sum of money for a period of 2 years is Rs 900. If the rate of interest is 15% p.a. then the sum is
A. Rs 40,000 B. Rs 40,500 C. Rs 45,000 D. Rs 38,000
Ans: A

Explanation:
We have a formula for difference between the compound interest and simple interest on a certain sum of money for period of 2 years
C.I – S.I = P ( R/100)2
900 = P (15/100) 2
P = Rs 40,000

5. If the simple interest on a sum of money at 5% per annum for 3 years is Rs 1,200, then the compound interest on the same sum for the same period at the same rate
A. Rs 1,621 B. Rs 1,261 C. Rs 1,126 D. Rs 2,611
Ans: B

Explanation:
Given that
R =5%, T=3, S.I=1200
P= 100 x 1200/ 3x 5 = 8000
Amount = P (1 r/100)n
= 8000 (1 5/100)3 = 9261
Then C.I =9261-8000= Rs 1261

6. Divide Rs 1,301 between A and B, so that the amount of A after 7 years is equal to the amount of B after 9 years, the interest being compounded at 4% per annum then the two parts are
A. Rs 676 and Rs 625 B. Rs 576 and Rs 725
C. Rs 600 and Rs 701 D. Rs 700 and Rs 601
Ans: A

Explanation:
Let the two parts be Rs x and Rs (1301-x)
X ( 1 4/100)7 = (1301-x) (1 4/100)9
x/ 1301-x = 26/25 x 26/25
X=Rs 676, Rs 625

7. A sum of money amounts to Rs 6,690 after 3 years and to Rs 10,035 after 6 years on compound interest, then the sum is
A. Rs 4,000 B. Rs 4,640 C. Rs 4,460 D. Rs 4,400
Ans: C

Explanation:
Let the sum be p
p (1 r/100)3 = 6690
p (1 r/100)6 = 10035
By dividing above two we will get
p= Rs 4460

8. A sum of money doubles itself at compound interest in 15 years. In how many years will it become eight times?
A. 19 B. 30 C. 35 D. 45
Ans:D

Explanation:
If the principle= x
Given that sum of money doubles in 15 years i.e., 2x
It will become 8 times when it doubles 3 times.
Then 15×3 = 45


Now you can get handpicked stories from Telangana Today on Telegram everyday. Click the link to subscribe.

Click to follow Telangana Today Facebook page and Twitter .


  • Follow Us :
  • Tags
  • compound interest
  • recruitment exam
  • simple interest
  • Sub-inspector of Police

Related News

  • SI on Ganesh immersion duty succumbs after hit-and-run on NTR Marg in Hyderabad

    SI on Ganesh immersion duty succumbs after hit-and-run on NTR Marg in Hyderabad

  • Four JSSC-CGL successful candidates arrested in Jharkhand exam irregularities probe

    Four JSSC-CGL successful candidates arrested in Jharkhand exam irregularities probe

  • Bihar TRE-4 teacher recruitment exam to be held in single phase: CM

    Bihar TRE-4 teacher recruitment exam to be held in single phase: CM

  • Jharkhand PSC: Three members resign amid paper leak allegations

    Jharkhand PSC: Three members resign amid paper leak allegations

Latest News

  • Chikitha Taniparthi: The Telangana archer behind India’s golden double in Asian Games

    1 minute ago
  • Indian travellers prioritise wellbeing, personal growth in 2027: Hilton report

    13 minutes ago
  • Property offender involved in 270 cases held with Meth, LSD in Shamshabad

    16 minutes ago
  • Coast Guard, Gujarat ATS seize drugs worth over Rs 3,000 crore from Iranian boat

    16 minutes ago
  • UoH moves up to 801–1000 band in THE World University Rankings 2027

    18 minutes ago
  • Man takes ailing mother to MLA’s house after alleged treatment denial at Mancherial GGH

    26 minutes ago
  • Budgam encounter: Top LeT commander killed by joint forces

    37 minutes ago
  • Harish Rao praises Priyadarshi’s portrayal of KCR in The Paradise

    52 minutes ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam

Telangana Today App