Tuesday, Sep 29, 2026
English News
  • Hyderabad
  • Telangana
  • AP News
  • India
  • World
  • Entertainment
  • Sport
  • Science and Tech
  • Business
  • Rewind
  • ...
    • NRI
    • View Point
    • cartoon
    • My Space
    • Education Today
    • Reviews
    • Property
    • Lifestyle
E-Paper
  • NRI
  • View Point
  • cartoon
  • My Space
  • Reviews
  • Education Today
  • Property
  • Lifestyle
Home | Education Today | The Effect Of The Past On The Present

The effect of the past on the present

Hyderabad: Read about some historical happenings that can get you high marks in the upcoming exams. These practice questions focusing on ancient Indian history and medieval Indian history will aid aspirants better prepare for the State government recruitment examinations. 1. The Puranas are considered to be composed by which of the following? a) Vasumitra b) […]

By Telangana Today
Published Date - 18 August 2022, 11:15 PM
The effect of the past on the present
whatsapp facebook twitter telegram

Hyderabad: Read about some historical happenings that can get you high marks in the upcoming exams. These practice questions focusing on ancient Indian history and medieval Indian history will aid aspirants better prepare for the State government recruitment examinations.
1. The Puranas are considered to be composed by which of the following?

a) Vasumitra b) Vyasa c) Shusrut d) Vasudev


Ans: b
2. With which of the following wandering ascetics Buddha practised austerities?
i. Kondanna ii. Bhaddiya iii. Vappa

Select the correct option from the codes given below:
a) Only i b) Only ii c) Only iii d) i, ii and iii

Ans: d

3. Which of the following statements are correct with respect to Ajivikas?

i. Karma is a fallacy
ii. Nirvana was only reached after living through an immense number of lives
iii. Ajivikas practiced austerities
Select the correct option from the codes given below:

a) Only i b) Only ii & iii c) Only iii d) i, ii & iii
Ans: d
4. Which of the following items were imported in the 6th century BCE?
a) Iron b) Gold c) Sandalwood d) Pearls

Ans: b

5. What was the capital of Magadh?

a) Ujjain b) Patlipura c) Rajgriha d) Taxila
Ans: c

6. Which of the following kings bore the title of ‘Avanisimha’?

a) Mahendravarman I b) Shivaskandavarman
c) Simhavarman d) Simhavishnu

Ans: d
7. Which of the following kings succeeded the Chola king Kollutung I?
a) Kollutung II
b) Virarajendra
c) Athirajendra
d) Vikrama Chola
Ans: d

8. The land revenue of the Chola Empire was fixed at?

a) 1/6th of the produce b) 1/5th of the produce

c) 1/4th of the produce d) 1/3rd of the produce

Ans: a

9. Which of the following is represented by the circle in the Saranath Pillar?

a) Religion b) Progress c) Law d) Revolution

Ans: b

10. Who took over eastern part of Alexander’s empire after his death?

a) Menander

b) Kanishka

c) Seleucus Nicator

d) Rudradaman

Ans: c
11. Who among the following Mughal rulers took measures against the practice of “Sati”?
a) Jahanagir b) Akbar c) Shahjahan d) Humayun

Ans: b
12. In context with the Ashta Pradhan, that helped with the administration of the Maratha empire of Shivaji, who among the following was in charge of General Administration?
a) Moro Trimbak Pingale b) Ramchandra Neelkanth Mujumdar
c) Annaji Datto d) Dattaji Trimbak Waknis

Ans: a
13. Who among the following was the first writer to use Urdu as a medium of poetic expression?
a) Amir Khusaru b) Mirza Ghalib
c) Bahadur Shah Zafar d) Faiz

Ans: a
14. Consider the following statements:
i. There were many Portuguese officers in Shivaji’s Army

ii. The idea for establishment of Topkhana and Darukhana was borrowed from Portuguese

Which among the above statements is/ are correct?

a) Only i is correct b) Only ii is correct
c) Both i & ii are correct d) Neither i nor ii is correct
Ans: c
15. Consider the following statements about the Vijayanagara Empire:
i. The king was the highest court of appeal in the Vijayanagara Empire

ii. Village was the basic unit of administration

iii. Caste system was absent and all human beings were treated equally in the matters of employment

Which of the above statements is/are correct?

a) i & ii only b) iii only c) ii & iii only d) i, ii & iii

Ans: a

For more questions, visit the TS BC Study Circles Telegram group https://t.me/ Ukk7l_n7wJxmMjll.

To be continued…

By K Aloke Kumar
Director,

Telangana State BC Study Circles

  • Follow Us :
  • Tags
  • Ancient Indian History
  • Hyderabad

Related News

  • Harish Rao demands compensation for Maddur demolition victims

    Harish Rao demands compensation for Maddur demolition victims

  • KTR passport not seized in Formula-E case, says BRS legal cell advocate

    KTR passport not seized in Formula-E case, says BRS legal cell advocate

  • KTR accuses Congress of reneging on Hyderabad Pharma City land promise

    KTR accuses Congress of reneging on Hyderabad Pharma City land promise

  • India’s first World Happpiness Summit concludes in Bengaluru

    India’s first World Happpiness Summit concludes in Bengaluru

Latest News

  • Samajwadi Party says Revanth Reddy should focus on governance, not matters of faith

    27 minutes ago
  • JNTU-Sulthanpur students protest alleged ragging, block NH-161

    39 minutes ago
  • Gunners Soldierathon Hyderabad draws 6,610 runners

    41 minutes ago
  • KNRUHS announces second phase of MDS counselling for 2026–27

    46 minutes ago
  • FPTA 65th Annual General Meeting to be held in Hyderabad from October 3

    59 minutes ago
  • Hyderabad-Tashkent direct flight service launched

    1 hour ago
  • Former Maoist leaders seek revocation of death sentence in Jeeram Ghati case

    1 hour ago
  • ‘Chaddi gang’ burglary suspected in Manikonda, Rs 80,000 stolen

    2 hours ago

company

  • Home
  • About Us
  • Contact Us
  • Privacy Policy

business

  • Subscribe

telangana today

  • Telangana
  • Hyderabad
  • Latest News
  • Entertainment
  • World
  • Andhra Pradesh
  • Science & Tech
  • Sport

follow us

  • Telangana Today Telangana Today
Telangana Today Telangana Today

© Copyrights 2024 TELANGANA PUBLICATIONS PVT. LTD. All rights reserved. Powered by Veegam

Telangana Today App